latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:00 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Научници изумили фластер који сам производи инсулин

Милиони људи који болују од дијабетеса коначно би могли да се ријеше болних инсулинских ињекција, будући да су научници изумеии фластер који подстиче организам да сам произведе инсулин и да контролише ниво шећера у крви.

Биохемијски обликован третман "ради" тако што испушта природну супстанцу која се издваја из смеђих алги и мијеша са терапеутским средствима, путем отапајућих микронских отвора. Дизајниран је да брзо испушта активне састојке када је то потребно, и полако или никако - ако је ниво глукозе стабилан.

Ефикасност третмана доказана је тестирањем на мишевима, а ускоро ће почети и тестови на људима.

Број особа обољелих од дијабетеса расте драстично из године у годину. Претпоставља се да их на цијелом свијету има 371 милион. Дијабетес може да проузрокује сљепило, отказивање бубрега, срчани удар, мождани удар и ампутацију удова.

Инсулин је хормон који производи панкреас. Он омогућава организму да користи глукозу из угљених хидрата у храни коју једемо. Лучи глукозу из крви у ћелије, гдје се шећер конвертује у енергију и складишти.

Код дијабетичара, који болују од дијабетеса типа 2, организам не може да произведе или користи инсулин, због чега многи пацијенти примају инсулинску терапију путем ињекција. Проблем је то што ињекцијом уносе сву количину одједном, док се из фластера испушта потребна количина током цијелог дана.

Извор: Агенције