latinica  ћирилица
28/12/2017 |  16:26 | Аутор: РТРС

Спавате пет-шест сати у току ноћи? Промијените навике, јер...

Без ваздуха можемо да живимо отприлике три минута, без воде три дана, а без хране 21 дан. Између воде и хране постоји нешто подједнако важно за наш организам: сан.
Добар сан - Фото: B92
Добар санФото: B92

Без сна можемо да живимо 11 дана, а да се притом сваки дан повећава ризик од смрти, наводи "Ју-Ес-Еј тудеј".

Сан је једна од најважнијих потреба људског организма, а често смо склони да је занемарујемо. Годинама истраживачи и љекари испитују људски мозак, а никада нису дали тачно објашњење за то које су посљедице недостатка сна.

Ипак, једно данско истраживање из 2013. године покушало је да одгонетне мистерију везану за сан. Овако функционишу ствари: наш мозак се храни енергијом из крви, а све док се крв пумпа, мозак постаје "тежи". Током сна, одређени дијелови мозга не функционишу и умањена потрошња енергије смањује отицање нерава. Крв из мозга се повлачи остављајући празан простор. Тај процес који се непрестано одвија у нашем мозгу чини сан најважнијим за наше здравље.

Ако не бисмо уопште спавали, токсини би се сакупљали и послије 200 сати би нас коначно и убили. У случају ограниченог сна, исти токсини нас убијају, али временом. Недостатак сна повезује се са озбиљним стањима и посљедицама по здравље – повећан ризик од срчаног и можданог удара, главобоље, Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест...

Стога љекари савјетују да је минимум седам сати сна неопходно за нормалан рад организма у току дана, а не пет или шест, колико обично спавамо и дозвољавамо токсинима да нам се поигравају са здрављем.

Извор: Б92