latinica  ћирилица
28/12/2017 |  16:03 | Аутор: РТРС

Пет намирница које враћају у живот након празника

Ако вам недостаје енергије, хранљиви напици одличан су начин да тијело снабдијете преко потребним витаминима и минералима. Погледајте које ће вам намирнице помоћи да се најбрже опоравите од празника који долазе.
Цвекла (Фото: Le living and co/Flickr.com) -
Цвекла (Фото: Le living and co/Flickr.com)

1. Спанаћ

Ово поврће задовољава 200 одсто дневних потреба за витамином К, који чува здравље костију. Богато је гвожђем, па се препоручује особама које се опорављају од болести или су анемичне. Спанаћ је и добар извор лутеина, који чува вид.

2. Банана

Ово воће богато је калијумом, који смањује осјећај умора и појачава концентрацију. Осим тога, добар је извор витамина Б6, који је важан за правилан рад мозга и имунитет, као и хранљивих влакана која доприносе бољем варењу.

3. Цвекла

Ово поврће одликује се противупалним дејством. Има висок проценат гвожђа, фолата и Б витамина. У 200 грама цвекле налази се око 440 милиграма калијума. Стручњаци савјетују да цвеклу комбинујете уз цитрусно воће попут поморанџе или лимуна, како бисте појачали међусобну апсорпцију хранљивих материја.

4. Грчки јогурт

Здрави напитак није потпун без доброг извора протеина, попут грчког јогурта. Не само да има двоструко више протеина од обичног јогурта, већ садржи и велику количину калцијума, који обезбјеђује добру изградњу костију и зуба.

5. Цимет

Цимет је врло флексибилан зачин који одговара разним комбинацијама, а студије су показале да регулише крвни притисак и снижава "лош" холестерол у крви. Осим тога, једна чајна кашичица засладиће укус енергетског напитка.

Извор: Б92