latinica  ћирилица
28/12/2017 |  12:22 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Свакодневна шетња и комуникација продужавају живот

Свакодневна шетња до продавнице и комуникација са људима продужава живот и утицај је сличан ефекту који имају статини у третирању холестерола, кажу научници.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Научници са Универзитета Хадасах-Хибру у Јерусалиму су анализирали навике старијих особа у 70-им, 80-им и 90-тим годинама и утврдили да излазак из куће сваког јутра продужава живот.

За лица стара 78 година свакодевни одласци до продавнице значили су 28 одсто више изгледа да доживе 85 година, у односу на оне који су излазили само једном седмично.

Сличан ефекат од 26 одсто утврђен је код лица старих 90 година.

Научници су узели у обзир и медицинске тегобе и проблеме кретања код старих лица.

Свакодневни излазак из куће помаже људима да остану у контакту са свијетом и људима, а израелски научници тврде да управо та веза одлаже старење.

"Свакодневни излазак из куће тјера вас да комуницирате са људима. Сличан ефекат је као када крвни притисак или холестерол третирате лијековима. Друштвени фактори су важни у процесу старења", рекао је вођа истраживања Џереми Џејкобс.

Он је додао да су у истраживање били укључени и људи са проблемима мобилности, и да се овдје не ради само о покретању ногу, горе-доле. Оно што помаже је интеракција и комуникација са другим људима, рекао је Џејкобс.

Истраживањем је утвршено да су особе које ријетко излазе претежно мушкарци, мање образовани.

Извор: СРНА