latinica  ћирилица
27/12/2017 |  09:05 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Осам корака за смањење нервозе и панике

Анксиозност, напади панике и тјескоба нису само нешто што осјећамо када се приближавају рокови или када радимо нешто ново, већ стално присутан осјећај који не нестаје чак и када нема разлога за притисак.
Мјерење притиска - Фото: Screenshot
Мјерење притискаФото: Screenshot

Та стања треба лијечити уз помоћ стручњака тј. доктора, али постоје технике које је могуће примијенити а које ће помоћи у смањењу симптома.

Спавајте довољно

Лош сан и те како утиче на квалитет живота и може да има озбиљне посљедице по здравље и да појача тегобу и стрес. Понекад се чини да је у питању зачарани круг јер тјескоба доводи до недостатка сна и обрнуто. Зато покушајте да се опустите уз купку и лагану музику или квалитетну књигу прије спавања, а свакако избјегавајте алкохол и тешку храну бар два сата прије одласка на спавање.

Смијех је лијек

Истраживања показују да смијех може да умањи симптоме анксиозност и депресију. Зато искористите сваку прилику, од зезања са колегама на послу до добре комедије или YоуТубе клипова. Често и сам неред у кући или на радном столу може да утиче на то да се теже опуштате и концентришете. Зато тих петнаест минута за сређивање стола и куће може да буде свакодневна навика која ће смањити тјескобу.

Изражавајте захвалност

Захвалност помаже у борби са анксиозношћу и то показују и научна истраживања. Започните са вођењем својеврсног дневника у којем ћете да запишете све на чему сте захвални и шта вас чини срећнима и поноснима.

Пазите на исхрану

Важно је конзумирати што више намирница које садрже хранљиве ствари као што су витамин Б и омега-3 масне киселине, али не треба заборавити ни угљене хидрате. Витамини Б су одлични за нерве и уопште ментално стање, док омега-3 могу да помогну у смањењу симптома депресије и анксиозности. Слатко треба избјећи јер таква храна може да увећа симптоме анксиозности.

Научите да дишете

Један од одличних начина за борбу са нападима панике јесте правилно дисање. Кратко и плитко дисање увијек прате напад панике, док дубље и дуже дисање шаљу мозгу сигал да је у реду да се опусти.

Медитирајте

Медитација помаже у опуштању, а научници тврде да она, чак, повећава количину сиве материје у мозгу, што доприноси смањењу стреса. Низ недавних студија показује позитиван учинак медитације на симптоме анксиозности, нерасположења и стреса.

Планирајте унапријед

Предухитрите анксиозност са детаљним планирањем цијелог дана унапријед. Покушајте да направите распоред којег ћете да се придржавате, и тако ћете имати све под контролом. Ово је одличан начин да се створе нове радне навике, да се поправи продуктивност и квалитетније се искористи вријеме.

Извор: Недељник.рс