latinica  ћирилица
27/12/2017 |  08:41 | Аутор: РТРС

Овим градовима пријети превише туриста

Иако је лијепо бити туриста и посјећивати стране градове, поједина мјеста попут Венеције одавно су постала пренасељена.

Проблем "вишка“ туриста, који је посљедњих година највише погодио Барселону и Венецију, у наредном периоду могли би да осјете и други градови, а потенцијално најугорженијим сматрају се Лисабон, Праг и Маракеш.

У питању су подаци Свјетског савјета за туризам и путовања који је савјетовао угроженима промјену туристичке политике како не би дошло до "туризмофобије", која је већ изражена у Венецији и Барселони.

Поручен је да превелики број долазака може да проузрокује многе проблеме, а један од њих је селидба домаћег становништва. То се најбоље види на примјеру Венеције, чији се број становника у посљедњих 30 година преполовио. Такође, многим мјестима тешко је уопште приступити, па је скоро немогуће на прави начин уживати у Мона Лизи или Сикстинској капели.

С друге стране, поједини туристи не знају како да се понашају, па је тако споменик кмерске културе Ангкор Ват процватом туризма оштећен графитима.

Како би се ствари бар донекле промијениле, Савјет поручује да би требало ограничити улазак на поједина историјски важна мјеста (пећина Ласко, Улуру), али и рекламирати она мање позната, али вриједна за видјети.

Туризам је у пуном замаху, путовања су све чешћа, тако да, уколико се у будућности нешто не промијени, поједина мјеста и градове биће скоро немогуће обилазити и доживјети их у пуном сјају.

Извор: Агенције