latinica  ћирилица
22/12/2017 |  13:09 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Плик од опекотине никада не би требало да бушите

Све опекотине и ожиљке од топлоте, настале као посљедица додира врелог тигања или рингле, прскања врелог уља или изложености врелој води или пари требало би третирати на исти начин.

1. Вода

Прво што би требало да урадите, пошто се одмах удаљите од извора топлоте, је да зону опектине држите у води (или испод млаза воде) око 20 минута. Важно је да избјегавате ледену воду као и употребу леда. Вода би требало да буде млака или прохладна.

2. Уклоните одјећу и накит

Ослободите се одјеће и накита у близини мјеста опектине, осим уколико су припијени уз кожу па их је теже уконити без додатног повређивања. У том случају их оставите на себи.

Опектину би требало покрити. За то је најбоље употребити пластичну фолију за паковање хране, али може да вам послужи и обична пластична кеса.

Уколико се опкотина налази на лицу или очима, трудите се да останете у сједећем положају. Лежање може да утиче на повећање отока.

3. Не бушите пликове

Мање опекотине можете да лијечите и сами. Трудите се да одржавате хигијену опеченог мјеста и нипошто намјерно не бушите пликове који могу да настану.

Разлог је то што течност која се формира унутар плика одржава нову кожу, која се формира, чистом, и тако спријечава инфекцију и поспјешује брже изљечење.

Ови савјети се односе на мање, условно речено кухињске, опекотине. Код већих опекотина, одмах се обратите љекару. Исто важи и за опектине настале директним контактом са електричном струјом или опасним хемикалијама, пише британски Експрес.

Дјеца млађа од пет година и труднице би у случају опекотина требало одмах да потраже помоћ љекара.

Извор: Б92