latinica  ћирилица
17/12/2017 |  19:20 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

У Индији мјесто гдје возила иду узбрдо без упаљеног мотора!

Магнетно брдо тридесетак километара удаљено од града Леха у индијској регији Ладак је популарна туристичка атракција.
Магнетно брдо - Фото: Screenshot
Магнетно брдоФото: Screenshot

Реијч је о мјесту на надморској висини од 4.200 метара на државном путу који спаја Лех и Каргил.

Када зауставите аутомобил на одређеном мјесту "привлачне силе" повући ће аутомобил према брду чак и ако је мотор угашен. Локално становништво тврди да и авиони који пролазе морају да лете на већој висини како необичне карактеристике простора не би утицале на њихов састав.

У стварности, ријеч је о оптичкој илузији. Тачније, распоред терена и околних падина стварају оптичку илузију гдје је узбрдица заправо низбрдица, па предмети изгледају као да се пењу, умјесто да се спуштају.

Уколико желите да спријечите кретање аутомобила, повуците ручну. Иако треба имати на уму да неки уопште не доживе овај гравитациони феномен, док се други куну да никад нису доживјели нешто тако фантастично.

Становници вјерује да је овај простор некада био пут до раја, а људи који су заслужили да тамо заврше аутоматски би били повучени према брду, док они други никад то нису успјели. За њих је све ово повезано са духовним свијетом.

Магнетно брдо код Леха није јединствена појава. Таквих мјеста има у многим земљама - од Канаде и САД, преко Европе до Аустралије.

Извор: Агенције