latinica  ћирилица
17/12/2017 |  13:59 | Аутор: РТРС

Интернет слаби памћење

Лјуди ризикују да оболе од деменције јер се све више ослањају на интернет умјесто да се потруде да се присете информације која им је потребна и тако вежбају мозак.
Шта све утиче на памћење? - Фото: илустрација
Шта све утиче на памћење?Фото: илустрација

Ког дана је почео Други светски рат? Како се звала мајка Александра Обреновића? Која река протиче кроз Берлин? Некада бисмо одговоре на ова питања потражили у свом сећању, од данас у помоћ зовемо најбољег друга - "Гугл". Али не би требало.

Да би нас мозак служио, морамо да га употребљавамо, а ми тај посао препуштамо интернету, што може имати озбиљне послједице. Професор Френк Ган Мур са Универзитета у Сент Ендрјузу упозорава да људи ризикују да оболе од деменције јер се све више ослањају на интернет умјесто да се потруде да се присјете информације која им је потребна и тако вјежбају мозак. Према његовим ријечима, експеримент је у току и тек ћемо видети какве посљедице на мозак ће оставити чињеница да га све рјеђе користимо.

Професор тврди да, ако будемо водили здрав начин живота, за трећину ћемо смањити број обољелих од деменције у будућности.

Али, пошто исто важи и за болести срца, а опет, број гојазних је све већи, није оптимиста кад је ријеч о нашој спремности да промијенимо животни стил.

Извор: Новости