latinica  ћирилица
16/12/2017 |  16:51 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Невесиње: Смањење функционерских плата и одборничких накнада

Скупштинска већина у Невесињу покренула је иницијативу за смањење функционерских плата и одборничких накнада.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Учинили су то већ једном, почетком ове године. Сматрају да су износи, наслијеђени од претходне локалне власти, били високи у односу на стандард грађана.

Иницијативу су покренули одбнорници СНСД-а, а прихватили коалициони партнери. Раде то други пут, у једној години мандата. Иако смањене, кажу, нису биле реалне.

Миле Уљаревић, предсједник Клуба одборника СНСД-а, нада се да му колеге и пријатељи неће замјерити, али кад ставимо прст на чело и размислимо, за једну малу оптшину и мали број становника, можда плате нису биле реалне.

Начелник општине Миленко Авдаловић каже да је његова плата, међу функционерским, највећа. Тврди да је иницијатива за умањење плата начелника и његовог замјеника, предсједника и потпредсједника Скупштине општине, беспотребно исполитизована.

- Плату је одређивала бивша власт, и мислим да су четири или осам година имали ту плату. Ти исти људи су сада подигли галаму. Моја плата мања је за 850 марака, али о томе не волим да причам, и непристојно је - истиче Авдаловић.

Момчило Вукотић, предсједник СО Невесиње наводи да су плате функционера увијек биле у законским оквирима, али биће реалније послије ове сједнице.

Из опозиционог СДС-а истичу да све док су плате и накнаде у законским оквирима, не желе ту тему коментарисати. 

Позиција још није договорила гдје ће уштеђени новац бити усмјерен. Коалиција ће проценат умањења саопштити на сједници, до краја децембра. Тада ће одборници разматрати и приједлог буџета за наредну годину.