latinica  ћирилица
16/12/2017 |  15:49 ⇒ 17/12/2017 | 09:42 | Аутор: РТРС

Зашто је поништена ослобађајућа пресуда за злочине над Србима у Кукавицама? (ВИДЕО)

Како је РТРС раније и објавио, Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену ослобађајућу пресуду припадницима тзв. Армије БиХ Мухамеду и Тарику Шишићу, Емиру Драковцу и Азизу Шуши, због злочина над српским цивилима у мјесту Кукавице код Рогатице у августу 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Одлуку су запримиле стране у поступку, потврдио је за РТРС Шушин адвокат Сенад Дуповац.

Подсјећамо, образлажући ослобађајућу пресуду, судија Даворин Јукић тада је рекао, како је доказано да су оптужени учествовали у ликвидацији српских цивила, али су били у заблуди, "мислећи од цивила, да су војници".

Истовремено, потврђена је првостепена пресуда Емиру Драковцу осуђеном на 14 година затвора, али због другог злочина – бруталног убиства старца Милоша Ковачевића у селу Вратсалићи.

"Заблудјели" гораждански диверзанти, предвођени командиром Мухамедом Шишићем, напали су колону путничких аутомобила и аутобус пун српске нејачи, који су бјежали из Горажда. Ликвидирали су најмање 21 и ранили најмање 39 српских цивила из колоне. И то, притиснут доказима и свједоцима – очевицима, чак ни судија, "богате" сарајевске ратне прошлости Даворин Јукић, није могао да порекне.

Преведено са језика "иноватора" Јукића, нису "знали" диверзанти – убице да пјешадијским оружјем и тромблонима убијају дјечицу или старце загазиле у девету деценију живота.

Од њих им се "причинили" српски јуришници! А од трактора, путничких аутомобила марке лада или југо, тенкови и хаубице у борбеном поретку.

Колона у бијегу од горажданских убица, није била најављена тим истим убицама, ни обиљежена, срамно је даље Јукић "правдао" злочинце и злочин. А и убице су престале да пуцају, чим су "схватили" да су ипак цивили. Но претходно су "у заблуди" убили или ранили најмање 60-оро, не мрава већ људских бића! "У заблуди" десетине тешко рањених оставили без помоћи.

Није "иноватору" помогло ни свједочење Шишићевог диверзанта и још једног убице али покајника – заштићеног свједока са тужилачким имунитетом.

И баш као што су Јукић и дружина "процијенили" да су диверзанти – убице били у заблуди, тако је и Апелационо вијеће оцијенило њихову срамну "процјену" - "у заблуди" су били Јукић и друштво у судијским тогама. Њихову грешну "заблуду" прилику да исправи, имаће судско Вијеће Апелационог одјељења.

Да ли ће и они у "заблудјелом" бх. правосуђу имати неку нову за прво и правду, непознату "заблуду"?

Преживјели из колоне већ скамењени, четврт вијека дугим кукавичко- сарајевским "заблудама", бојажљиво изговарају да желе - само правду.

Да није "заблудјело" сарајевско правосуђе већ би исписало и нове оптужнице за масакр у Кукавицама, међу осталима бар због командне одговорности против Недима Алагића Педе, тадашњег команданта Рогатичке бригаде, чији су диверзантни били саставни дио. Истражити улогу Рамиза Салића, Нурије Којевића, Самира Куртића....Но умјесто тога, и прије рата осумњичени злочинац, у рату одликовани "златни љиљан" а послије рата новокомпоновани гораждански бизнисмен, концесионар и владајућим политичарима близак – Алагић мирно газдује горажданским ловиштима, шумама, водама... И неки други "диверзанти" - угледни су сарајевско – гораждански грађани.

А биће и даље све док постоје "заблудјеле сарајевске ратне и поратне судије"!