latinica  ћирилица
16/12/2017 |  09:32 | Аутор: РТРС

Одгођена одлука о санкцијама према БиХ

Енергетска заједница није донијела одлуку о новим санкцијама према БиХ, с обзиром на то да Министарски савјет није имао кворум, потврђено је у Секретаријату те организације.

"То значи да ће формална одлука о санкцијама бити усвојена у складу са писаном процедуром у наредним седмицама", рекла је портпаролка Енергетске заједнице Барбара Појнер.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић рекао је да нема мјеста за посебно задовољство с обзиром на то да је БиХ и даље под санкцијама Енергетске заједнице.

"Једино што је добро је што овим нису уведене нове мјере. Имплементација обавеза из енергетског сектора и даље остаје", навео је Шаровић.

У Бечу је недавно одржан састанак ентитетских министара за енергетику и министра спољне трговине и економских односа БиХ, на којем је усаглашено да ће власти радити на усвајању нацрта закона о електричној енергији и гасу на нивоу БиХ, а договорено је и да ће ентитетске владе изнијети позицију најкасније до краја ове године.

БиХ се од априла налази под санкцијама Енергетске заједнице, јер до 31. марта није усвојила Закон о регулатору, пријеносу и тржишту електричне енергије и плина.

Извор: СРНА