latinica  ћирилица
16/12/2017 |  08:22 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

Јачати сарадњу српских и руских политичких актера

Делегација Српског сабора "Заветници" и представници руске Думе Сергеј Гаврилов и Александар Јушченко сагласили су се да је у времену великих изазова пред Србијом веома важно јачати сарадњу српских и руских политичких актера.
"Заветници" - Фото: РТРС
"Заветници"Фото: РТРС

Током посјете Државној Думи Руске Федерације представници "Заветника" уручили су руској делегацију своју плаформу "Правни, безбједносни и геополитички аспекти српског питања на Косову и Метохији", за коју сматрају да ће бити корисна у даљој заштити српских интереса у јужној покрајини пред међународном заједницом.

Предсједник "Заветника" Стефан Стаменковски и члан Предсједништва Милица Ђурђевић састали су се у Русији са предсједником Одбора руске Думе за развој цивилног друштва и вјерска питања Сергејем Гавриловом и замјеником предсједника Одбора за информациону политику и технологије Александром Јушченком.

Из Српског сабора "Заветници" саопштено је да је Гаврилов истакао да је у потпуности упознат са приликама у Србији, те поменуо да је, осим више званичних посјета Београду, имао прилику да присуствује и посљедњој служби Његове светости патријарха Павла на Косову пољу.

"Ми знамо са каквим се ризицима Србија суочава и наша подршка неће изостати. Чинићемо све да би Русија и Србија биле што ближе и чвршће повезане", рекао је Гаврилов.

Он је нагласио да је добро познато какве су намјере НАТО-а према Србији и навео примјер Бугарске, гдје је против воље већинског становништва она постала чланица Алијансе.

Гаврилов је изаразио задовољство што у Србији постоји политичка организација младих и одговорних људи са којима ће у будуће сарађивати на обострану корист двије државе и народа.

Стаменковски је честитао руској делегацији побједу над тероризмом у Сирији и навео да је то важан историјски дан који поред осталог показује промјену геополитичких прилика у свијету. Подсјетио је да су "Заветници" организовали највеће анти-НАТО демонстрације у Србији и да се  противе сваком даљем приближавању тој војној алијанси.

"Наш правац је суверенизам и ми смо уверени да Србија може покренути процес обнове суверенитета само ако своју спољну политику усмери ка Руској Федерацији и Кини, и другим земљама БРИКС-а", нагласио је он.

Ђорђевићева је руску делегацију упознала са садржајем плаформе о Косову и Метохији која им је предата и истакла да је Русија најважнији ослонац Србије у правно-дипломатској заштити српске цјеловитости, додаје се у саопштењу.

Извор: СРНА