latinica  ћирилица
15/12/2017 |  20:22 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево: Иноватори из Градишке најбољи у Српској

Тим иноватора из Градишке "Хепоб" побједник је овогодишњег такмичења за најбољу технолошку иновацију које је одржано у Источном Сарајеву, а у којем је учествовало 19 тимова.
И.Сарајево: такмичење иноватора - Фото: СРНА
И.Сарајево: такмичење иноватораФото: СРНА

Тим "Хепоб" представио се са истоименом иновацијом која подразумијева хидроелектрични прекидач бојлера за загријавање воде, док је друго мјесто заузео тим "Несаломиви" са иновацијом - флексибилни носач рекламе.

Треће мјесто заузео је "КАМ тим" са производом који је сачињен од преклопне маске за мобилни телефон са спремником за таблете и алармном апликацијом за мобилни телефон.

У вечерашњем финалном такмичењу за најбољу иновацију пласирали су се и тим "А2 аронија" са иновацијом ликер од ароније, тим "Еко плант" са иновацијом пелетирано и гранулирано стајско гнојиво са зеолитом и добрим бактеријама бациллус субтилис, те тим "Медни нектар" са иновацијом раздвајач воска од меда.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић на проглашењу побједника је нагласио да је као резултат такмичења, које је почело прије 13 година у Србији и 11 година у Републици Српској, основано више од 10 фирми те остварен респектабилан број запослених. Подсјетио је да су у овгодишњем такмичењу учествовали тимови из Бањалуке, Градишке и Теслића.

"Имали смо полуфинале у које је прошло 11, а у вечерашњем финалу учествовало је шест тимова. Такмичење за најбољу технолошку иновацију је пун погодак. У протеклих 11 година имали смо више од 1.000 такмичара и подијелили више од 70 награда", рекао је Комић.

Истакао је и изузетну сарадњу са Привредном комором Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије, те тиму са Техничког факултета из Новог Сада и Металуршког факултета у Београду приликом организовања ове манифестације.

Помоћник министра просвјете, науке и технолошког развоја Србије Саша Стојановић рекао је да једна од екипа побјеђује, али да су побједници и сви остали учесници који своју идеју преточе у дјело, направе нови производ и покрену производњу.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију одржава се на простору Републике Српске и Србије. У организацији ове манифестације учествује тим професора са Технолошког факултета и Факултета техничких наука у сарадњи са Привредном комором.

Наградни фонд такмичења је 38.000 КМ.

Извор. СРНА