latinica  ћирилица
15/12/2017 |  19:04 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Гламоч - у недјељу пријевремени избори за начелника општине (ВИДЕО)

У Гламочу ће у недјељу бити одржани пријевремени избори за начелника општине. Избори се одржавају због смрти начелника Радована Марковића, а право гласа има 4.412 бирача. ЦИК је за ове изборе овјерио кандидатуре 7 лица. Завршну трибину данас је имао СНСД.

У Гламочу ће бити заштићени српски национални интереси, обећао је окупљенима лидер СНСД-а. Биће, како је најавио, ријешен и један од највећих проблема, а то је право на одабир здравствене установе, који је исти и за становнике Грахова и Дрвара. Власти у кантону 10, Србима не дозвољавају лијечење у Бањалуци, већ их упућују у Сарајево и Мостар. 

"Оно што смо данас урадили, договорили се овдје са начелницима из ове три општине да у понедјељак се већ омогући да на упутницу из Домова здравља ове три општине наше институције у Републици Српској прихватају на лијечење", рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

:Србија је, каже Додик, Гламочу одобрила 200.000 евра,а тим новцем биће ријешени инфраструктурни проблеми. Обећао је да ће кабинет предсједника Српске издвојити још 150 хиљада марака за куповину ђачког аутобуса. Неће се, каже, одустати ни од захтјева да се у Гламочу завијори српска застава, као и да се у школама учи српски језик.

"Хоћемо да учимо језик који говори српски народ ,као што у Републици Српској могу да уче језик бошњачког и хрватског народа. Ми хоћемо да то овдје буде, хоћемо овдје наставника, односно професора тог језика", додао је Додик.

Зато је позвао окупљене да у недјељу гласају за кандидата његове странке, Небојшу Радивојшу. Радивојша је најавио да ће, уколико побиједи актуелизовати и питање војног полигона, на којем се уништава заостала муниција.

Осим кандидата СНСД, за пријевремене изборе пријављено је још шест кандидата. Право гласа има око 4.000 становника.