latinica  ћирилица
15/12/2017 |  17:46 ⇒ 16/12/2017 | 09:12 | Аутор: РТРС

Парламент БиХ усвојио сет закона о акцизама- акцизе на гориво веће за 15 фенинга! (ВИДЕО)

Рано јутрос стављена је тачка на усвајање модификованог сета закона о акцизама у бх парламенту, којим се за 15 фенинга повећавају путарине и акцизе на биогорива и биотечности. Ово је био један од услова за наставак аранжмана са ММФ-ом и деблокаду кредитних средстава. Све се одвијало у нимало парламентарној атмосфери у којој изгледа нема ко није кршио пословник.
ПД Парламентарне скупштине  БиХ - Фото: РТС
ПД Парламентарне скупштине БиХФото: РТС

Пауза за паузом које су тражили противници акциза, оштре полемике, неприкладно понашање, читање истог материјала по неколико пута – све се одужило до четири ујутро када је постало јасно да сет закона о акцизама има два гласа више од његових противника. Који ни данас нису штедили критике.

"Таква врста удара на стандард грађана је нешто што је за сваку врсту осуде када је у питању доношење закона о акцизама", рекао је посланик СДС-а у Представничком дому ПС БиХ Борислав Бојић.

"Ово је услуга међународним финансијским институцијама, док ће за грађане значити ланчано поскупљење свега, почевши од горива", додао је посланик ДФ-а у Представничком дому ПС БиХ Дамир Бећировић.

Осим навода о ланчаном поскупљењу опет су критиковали и процедуре.

"Јуче је било најмање прописа, процедура. Демонстрирала се сила", рекао је  посланик Независног блока у Представничком дому ПС БиХ Сенад Шепић.

Увелико се спекулише да би овај блок могао тражити смјену чланова колегијума Борјане Кришто и Шефика Џаферовића. Демократија није урушена, а што се захтјева за смјеном тиче боље вечерас него сутра, одговара Кришто.

"Имали смо један такав циркус, али то најприје говори о ономе кога представљају ти људи. Било је ту и некаквих уцјена и све оно што је рађено према мени то су биле чисте провокације", истакла је предсједавајућа Представничког дома ПС БиХ (ХДЗ) Борјана Кришто.

Ми већ одавно истичемо да Џаферовић не може бити члан Колегијума због сумњиве ратне прошлости, подсјећају из СНСД. Ако дође до иницијативе о њој ћемо се одредити, али сматрамо да и Младен Босић треба да буде смијењен са позиције члана Колегијума.

"И даље стојимо иза тог става да је увео модел у заједничким институцијама да се оспоравају ставови институција Републике Српске. То је чињено безброј пута. Најновије је декларација о путу Београд-Сарајево и његово базично поступање у складу са интересима Федерације", нагласио је предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац.

А да су они који се се звали Европејцима скренули с тог пута желећи да БиХ врате у средњи вијек истиче Диана Зеленика из ХДЗ-а 90-те, чији је глас по многима био пресудан. Прозивана због подршке акцизама и промјене мишљења, истиче да је јучерашње понашање опозиције политиканство пред изборе

"Они који од јуче причају да је неко узео некакав новац, што је стварно непримјерено, ја мислим да полазе од себе, јер они се очито продају и спремни су за новце урадити што шта", изјавила је посланик ХДЗ-а 1990 у Представничком дому ПС БиХ Диана Зеленика.

И док се у БиХ полемика наставља, па и спекулише да би се акцизе могле наћи пред Уставним судом БиХ, њихово усвајање европски званичници Јоханес Хан и Федерика Могерини оцијенили су важним достигнућем, јер ће то дати нови подстрек реформама и изградњи путне инфраструктуре. Да је ријеч о доброј вијести, након што је изгубљено доста времена, сматра и предсједник Парламента Српске.

"Услови у којима се развија путна инфратсруктура и уопште инфраструктура, у условима када је веома тешко обезбиједити средства за привредни развој и запошљавање, ово је сигурно добра вијест за све грађане. На крају крајева то је наша уговорна обавеза коју је требало да испоштујемо много раније", тврди предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Да ли због исцрпљености око акциза, тек данашњи наставак сједнице Представничког дома ишао је као подмазан. Усвојене су измјене Изборног закона БиХ посланика Независног блока које се односе на избор предсједника и чланова бирачких одбора, спречавање превара на биралиштима и стварање претпоставки за електронско гласање. С обзиром ма то да синоћ није било предлагача, ХНС-ов приједлог измјена бх Изборног закона, који је још у мају усвојио Дом народа наћи ће се на сједници 21-ог децембра. Сасвим извјесно да ће и њу пратити жустра расправа, јер се овим приједлогом регулише избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ о избору делегата у федерални Дом народа и изборима у Мостару.