latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:36 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Потписан протокол о уклањању 13 нецаринских баријера између Србије и БиХ (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министар трговине Србије Расим Љајић потписали су протокол о уклањању 13 нецаринских баријера које су спречавале интензивнију робну размјену и слободан проток робе.
Шаровић и Љајић:потписивање Споразума - Фото: РТРС
Шаровић и Љајић:потписивање СпоразумаФото: РТРС

До сада је отклоњено седам баријера, а преосталих шест, које ће бити укинуте наредне године, односе се на извоз пива из Србије, различите акцизе у БиХ и привремени увоз моторних возила и ауто-дизалица у Србију. Баријера за коју је потребно вријеме и новац су гранични прелази Котроман - Вардиште и Љубовија - Братунац.

"Имамо велике гужве на граничном прелазу Вардиште-Котроман, због непостојања терминала, ветеринарских инспекција прије свега са наше стране граничног прелаза стварају се огромне гужве и за то ће бити потребна значајна финансијска улагања. Ми идемо ка томе да обезбједимо да ова два гранична прелаза функционишу на начин који ће омогућити додатни проток роба", навео је министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић. 

"Најважније је да успоставимо механизам за баријере које ће се појавити и у будућности. Овај пут мислим да смо отклонили оне које су највише и сметале економијама једне и друге земље , а то је питање извоза милијека и милијечних производа из једне у другу земљу, извоза пилећег меса , воћа, поврћа, малина , извоза производа од челика", додао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.