latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:19 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Скупштина Бијељине усвојила буџет за наредну годину (ВИДЕО)

Скупштина града Бијељина усвојила је буџет за наредну годину од 47 милиона 140 хиљада марака.
Бијељина - скупштина града - Фото: РТРС
Бијељина - скупштина градаФото: РТРС

Данас је усвојен нови буџет, али и ребаланс овогодишњег буџета ,који је повећан за више од десет одсто. Суфицит буџета од 5,7 милиона марака није реалан нити је транспарентно распоређен, приговара опозиција. Донесена је и одлука о новом кредитном задужењу од пет милиона марака због кога ће и нови буџет одмах по доношењу бити ребалансиран.

Највише примједби на нови буџет изазвало је повећања плата за више од милион марака , расходи за робе и услуге повећани су за 500.000 марака, а трошкови репрезентације за 40 одсто. Опозиција тврди да ће повећање плана трошкова Одјељења за стамбено-комуналне послове од чак два милиона марака бити искоришћено за предизборна асфалтирања, док нема унапређења привредног амбијента.

"Нису испоштовани пољопривредници у смислу предизборних и сваких других обећања да ће буџет аграрног фонда гласити више од 1.100.000 КМ" каже Љубиша Петровић из Успјешне Српске.

Мада су добили писани план , одборници нису сазнали гдје је завршио новац од кредита узетог прољетос за изградњу канализације , а који није потрошен, и зашто је поново донесена одлука о новом кредитном задужењу од пет милиона марака.

"Град Бијељина је достигао максималан ниво задуживања у току текуће године и овај кредит се не би могао отплаћивати у току сљедеће године већ се тражи грејс период од двије године како би та средства била на располагању сљедеће године и користила се за предизборну кампању", рекао је Недељко Ћорић из СНСД-а. 

Кредитно задужење од пет милиона марака, повећаће данас усвојени буџет који ће одмах по добијању кредита бити ребалансиран , али градска власт одбацује критике опозиције.

" Ми нисмо покренули иницијативу већ Савез општина и градова покушао да помогне локалне заједнице које имају проблема са буџетом и инфратсруктуром и ми желимо да та средства искористимо ако добијемо сагласност", каже Мићо Мићић, градоначелник Бијељине

Међу 29 амандмана на буџет, од којих су усвојена само два, без подршке скупштинске већине остале су и мјере унапређења положаја ученика, студената и младих, већа помоћ за социјално угрожене, борачке категорије, изградњу палијативног центра, и боља пронаталитетна политика.

" Стимулација рађања у нашем граду још увијек није добила подршку скупштинске већине, ми смо поднијели амандман да се средства за поступке вантјеселне оплодње повећају на 100.000 КМ ", рекао је Срђан Мијатовић из СП.

Локалне установе , агенције и предузећа попут Агенције за мала и средња предузећа, Центра за културу, Музеја Семберије, Туристичке организације потрошиће тек десетину новца за област која им је сврха постојања, а остатак на плате запослених.