latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:16 | Аутор: РТРС

Хулиганима са "вјечитог дербија" пријети 12 година затвора

Сцене насиља на трибинама поново су скренуле пажњу јавности са спорта на хулигане, али овог пута се очекује да све добије и судски епилог.
Хрватски хулиган побјегао из болнице - Фото: nezavisne novine
Хрватски хулиган побјегао из болницеФото: nezavisne novine

Од дугог низа случајева насиља на спортским приредбама овај се издваја и то што су у њему учествовали страни држављани.

О масовној тучи на стадиону Партизана огласио се и предсједник Србије Александар Вучић, који је рекао да ће сви одговарати пред надлежним органима.

МУП Србије је у кратком саопштењу дан након "вјечитог дербија" који је обиљежила велика туча на јужној трибини, потврдио да су међу повријеђенима и странци. Бржи су били и домаћи и хрватски медији који су објавили и идентитет изгредника из Хрватске и њихове кратке биографије, а затим је из хрватског министарства спољних послова стигла информација да је у нередима учествовало и четворо држављана Хрватске.

Зачудо, из Загреба је саопштено и да против њих "није спроведен никакав полицијски поступак", али београдски медији јутрос наводе да се држављани Хрватске спроводе на саслушање код тужиоца.

Како се наводи, њима истиче полицијско задржавање од 48 сати (што значи да им је та мјера изречена непосредно након утакмице), а "Новости" пишу и да ће након саслушања тужилаштво одлучити да ли ће и против којих лица покренути кривични поступак и за која кривична дела и да ли ће тражити притвор или ће они бити депортовани у Хрватску.

Судећи по снимцима који се врте у домаћим, регионалним и свјетским медијма, њима би на терет вјероватно могло да буде стављено кривично дјело из члана 344а Кривичног законика Републике Србије – "насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу".

За то дјело су предвиђене казне од шест мјесеци до пет година у основном облику, а до 12 година у најтежем облику, који прописује казне за коловође групе која врши насиље.

Такође, уколико је кривично дјело извршено у групи (што је овдје случај), прописана казна је од једне до осам година затвора, а казна од двије до дванаест година затвора се изриче у случају да у насиљу дође до тешких тјелесних повреда и веће материјалне штете.

Извор: Независне новине