latinica  ћирилица
15/12/2017 |  16:06 ⇒ 16/12/2017 | 09:56 | Аутор: РТРС

Приватно предузеће тужило град Добој за накнаду штете од поплава (ВИДЕО)

Добојско предузеће "Саша Трејд" тужило је град Добој због штете настале у поплави 2015. године и тражи обештећење од око четири милиона марака. У градској управи страхују од блокаде у случају неповољне пресуде, а одборници сумњају у спрегу овог предузећа и појединаца блиских градској управи.
Добој - поплаве - Фото: РТРС
Добој - поплавеФото: РТРС

Два дана прије истека рока застаре предузеће за продају расвјете Саша Трејд тужило је град Добој Окружном привредном суду за накнаду материјалне штете настале усљед поплаве на роби и опреми у износу од 1,5 милиона марака. Уређењем тужбе износ је порастао на 4,2 милиона, што је шокирало одборнике који нису крили своје сумње.

"Врло је могуће да је неко из градске управе, ко зна шта није урађено како треба, је ово овдје заједно с овим човјеком написао или ће неко из градске управе по основу ове тужбе пропустити сад да уради неке ствари да би овај који је тужио на суду добио", рекао је одборник СП-а Срђан Тодоровић.

"И у овој тужби не изостаје прича да иза ње стоје одређени договори о подјели плијена. Са четири милиона КМ град Добој може да направи шта пожели", истакла је предсједница Клуба одборника СНСД-а Сања Вулић.

Тужилац темељи тужбу на одредбама Закона о заштити и спасавању, наводећи да град Добој није на вријеме предузео мјере заштите и спасавања, да је са закашњењем прогласио ванредно стање и да је због тога претрпио штету и изгубљену добит. Град Добој оспорава ове наводе, али и сумње опозиције да постоји спрега некога из градске управе и овог предузећа, у намјери да оштете буџет.

Док СДС-ов Небојша Марић тражи помоћ опозиције они мисле да од веће помоћи могу да им буду СДС-ови коалициони партнери из ДНС-а , чији кадрови су у родбинској вези са власником предузећа "Саша Трејд".

"Колико знам човјек кога сте спомињали као свједока је био из Ватрогасне службе тад, а он је управо из ДНС-а", изјавио је одборник СП-а Ведран Глигорић.

"Сигурно не може да управља процесом његовог зета, али сигурно кажем да ДНС нема с том тужбом ништа. Исто тако гарантујем да ће Славен Дујаковић бити први свједок одбране општине", нагласио је одборник ДНС-а Слађан Јовић.

У предузећу "Саша Трејд" није било саговорника. Радница која нам је рекла да ће позвати директора, након телефонског позива поручила је да је директор на службеном путу у иностранству. На сједници Скупштине града могло се чути да је ово предузеће добило помоћ од Фонда солидарности , а да би за милионе које потражује требало да има робе капацитета два фудбалска игралишта.