latinica  ћирилица
15/12/2017 |  15:31 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Иновације у предузетниству у циљу развоја и запошљавања (ВИДЕО)

На Економском факултету у Бањалуци одржана је конференција "Иновације и предузетништво – покретачи развоја и запошљавања", чији је циљ активирање кључних актера из научних институција, привреде и власти у сфери иновативног развоја, предузетништва и запошљавања младих стручних кадрова. Конференција се одржава већ четврту годину заредом.
Иновације - Фото: РТРС
ИновацијеФото: РТРС

 Економско-технолошка кретања, привлачење страних инвестиција, припрема инвестиционих пројеката, усклађивање образовања са потребама привреде – ово су само неке од тема о којима су расправљали учесници конференције. Поручили су да је иноваторство кључно за успјех сваке привреде и друштва, а Република Српска убраја се у ред скромних иноватора.

"Министарство науке и технологије има сталан задатак као и Влада Републике Српске и остала министарства да стварају услове да се ослободи енергија иновативности и предузетништва која може на том плану да помогне. Универзитети такође имају посебну улогу", рекао је  Јасмин Комић, министар науке и технологије Републике Српске.

"Ако смо већ у стању да иновативно размишљамо, да креирамо нове ствари, направимо их – зашто не бисмо заједнички размишљали о оснивању малих универзитетских предузећа у којима би се одвијала производња заснована на опредмећеном знању", каже Страин Посављак, продекан за наставу Универзитета у Бањалуци.

 Да би на оваквим идејама требало инсистирати, сматрају и на Економском факултету који организује ову конференцију. Иако у сфери иноваторства постоје одређени проблеми, стручњаци знају како до успјешних резултата.

"Сада интензивно радимо да успоставимо везу са малим и средњим предузећима да што брже расту користећи знања и искуства у свијету, те да напредујемо у привлачењу страних директних инвестиција, а посебно страног знања без кога неће доћи ни те инвестиције", навео је Никола Вукмировић, координатор конференције и предсједник научног и организационог одбора

Остваривање сарадње између иноваторске, пословне и заједнице која управља друштвом кључна је за развој ове области. Као подршка развоју иноваторства, већ годинама се одржава и такмичење за најбољу технолошку иновацију.