latinica  ћирилица
15/12/2017 |  09:03 ⇒ 09:03 | Аутор: РТРС

Лијекови из природе који смирују нерве

У данашње вријеме свако од нас је изложен стресу и све је више људи који имају проблема са нервозом. Умјесто да пијемо лијекове можемо себи помоћи на природан начин.

Анис, мајчина душица, камилица, матичњак, госпина трава и лаванда су биљке које отклањају анксиозност, страх и нервозу и ублажавају стрес, неправилан рад срца, главобољу и несаницу.

Анис

Ова биљка интензивног и карактеристичног мириса може бити одлично средство за смирење. Анис умирује и јача живце и помаже против нервозе, раздражљивости, хистерије и несанице. Осим што смирује нерве, смирује и надутост, а може се користити и код болних менструација.

Мајчина душица

Љековити састојци ове биљке су у листу и у цвијету, а њена етерична уља опуштају мишиће. Веома повољно дјелује на нервни систем, релаксира, смањује тјескобу, психичку напетост и нервозу, и омогућава добар сан. С обзиром на то да њени састојци лако извјетре потребно је да чај припремате у поклопљеној посуди како не би изгубио љековита својства. Кашику мајчине душице прелијте са два децилитра вреле воде, поклопите и оставите да стоји пола сата. Кад се чај охлади, процједите га и попијте. Ако вам смета горчина, засладите га медом.

Камилица

Ова љековита биљка опушта цијело тијело. Опушта и смирује ткива и мишиће. Јаке дозе чаја од камилице помажу и код несанице. Камилица је чест састојак у мјешавинама када је у питању биљни лијек за смирење.

Лаванда

Биљка пријатног мириса од давнина се користи против несанице и за лијечење нерава. Лаванду можете ставити у купку прије спавања или припремити чај. Осим што опушта мишиће, смирује нервозу и узнемиреност, чај од лаванде дјелује благотворно и у случају поремећеног сна. Чај се припрема једноставно, а дјелује брзо. Прелијте водом двије кашичице цвијетова лаванде и оставите да дјелује 10 минута. Након што сте процједили, засладите медом и пијте двије шоље дневно.

Матичњак

Дјелује позитивно на психу. За љековита својства ове биљке најзаслужнија су есенцијална уља која опуштају мишиће, јачају срчани мишић и дјелују као антибиотик. Може да се користи сам или у комбинацији са другим биљкама.

Чај од матичњака помаже код главобоља изазваних нервозом. У литар воде скувајте 10 кашичица сувих листова матичњака, оставите да одстоји десетак минута, затим процједите.

Кантарион

Најпознатији је природни лијек против депресије. Њени антидепресивни учинци цијењени су и у конвенционалној медицини. Кантарион или госпина трава већ вијековима се користи као лијек против депресије, потиштености, анксиозности, као и код проблема са нервима. Садржи танине, хиперицин, смолу, антоцијан, етерична уља и азулен, а за разлику од синтетичких лијекова не ствара зависност, нити има штетне нуспојаве.

Чај од ове биљке правите тако што средњу кашику сувих цвијетова госпине траве прелијете шољом кључале воде и процједите након 5 минута. Пијте гутљај по гутљај, у размацима. Овај напитак најбоље је узимати прије доручка и непосредно прије спавања.

Валеријана

Вијековима се употребљава за ублажавање нервних тегоба. Као средство за умирење користи се сама или у комбинацији са другим биљкама, у облику чаја или тинктуре.

Веома је дјелотворна и ова биљна мјешавина. Измјешајте по 30 грама уситњеног корјена валеријане, листова нане и листова горке дјетелине. Супену кашику мјешавине прелијте са 2,5 децилитара кључале воде, оставите поклопљено пола сата па процједите. Пијте три пута дневно по шољицу топлог чаја послије јела.

Витамин тиамин

Тиамин је витамин (Б1) који је неопходан да би нерви имали довољно енергије која им је потребна за преношење електричних импулса (надражаја). Недостатак тиамина узрокује нервозу и раздражљивост, апетит слаби, а може да се јави и поремећај сна. Тиамина има у свињском месу, производима од интегралног брашна, грашку и пасуљу.

Извор: Б92