latinica  ћирилица
14/12/2017 |  19:57 | Аутор: РТРС

Тројица астронаута вратили се на Земљу послије шест мјесеци у свемиру (ВИДЕО)

Тројица астронаута вратила су се данас на Земљу послије готово шест мјесеци проведених на Међународној свемирској станици.
Руска капсула Сојуз са тројицом астронаута слетјела у Казахстан (Фото: NASA) -
Руска капсула Сојуз са тројицом астронаута слетјела у Казахстан (Фото: NASA)

Руска капсула Сојуз са тројицом астронаута, Рендијем Бресником из америчке свемирске агенције НАСА, Русом Сергејом Рјазанским и Паолом Несполијем из Европске свемирске агенције слетјела је у снегом покривену степу изван града у Казахстану.

Капсула је слетјела испод црвено-бијелог падобрана како је планирано у 2.37 по локалном времену (9.37 по средњоевропском времену). Тројица астронаута извучена су из капсуле у року од 20 минута и изгледали су добро.

Бресник, Рјазански и Несполи провели су 139 дана на Међународној свемирској станици. Њих тројица су стигли на станицу у јулу и учествовали су у стотинама научних експеримената и извели неколико свемирских шетњи. На станици су остали Александар Мисуркин, командант посаде и двојица Американаца Џо Акаба и Марк Ванде Хеј.

Током боравка на станици посада је добила телефонски позив од папе Фрање који је са њима разговарао о Дантеовим стиховима и о "Малом принцу" Антоана де Сент-Егзиперија.

На Међународној свемирској станици биће поново шесточлана посада доласком Скота Тингла из Насе, Антона Шкаплерова из Русије и Јапанца Норишиге Канаија који полећу ка станици из Казахстана у недјељу.

Извор: Бета