latinica  ћирилица
14/12/2017 |  19:17 | Аутор: РТРС

Пет највећих грешака с фрижидером, а нисмо их свјесни

Када одлажемо храну у фрижидер обично не размишљамо како то што унесемо може утицати на остале намирнице, докад је чему рок трајања, као и хоће ли се храна покварити.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Стручњак из компаније Мицубиши електрик Џин Марк Адел наводи пет правила организације која би требало да поштујемо приликом уношења намирница у фрижидер.

1. Воће и поврће држимо заједно

Безброј посебних одјељака у фрижидеру треба максимално искористити и обавезно раздвојити воће и поврће јер воћке убрзавају труљење остале хране.

"Зрело воће производи етилен, који може да убрза кварење друге хране. Користите одјељке за смрзавање, ладице за сиреве за тачно то за шта су намјењене како бисте били сигурни да су ваше намирнице најсвјежије што могу бити", објашњава Адел.

2. Месо и морски плодови стоје на горњој полици

Ова пракса може да има врло лоше посљедице на друге намирнице у фрижидеру.

"Шунке, кобасице, свјеже месо и плодове мора треба стављати на доње полице у фрижидеру. Ако то не учините, крв с меса може капати на другу храну и тако је заразити салмонелом или другим бактеријама, упропастити намирнице и на крају и вас заразити", објаснио је Адел.

Лако кварљиве намирнице, односно оне кратког рока трајања, најбоље би било држати на -3 степена како би се дуже одржале и лако одмрзле.

3. Све је непрегледно

Велики проблем код спремања намирница јесте и начин на који их сортирамо. Често ћемо из трговине без размишљања купљене намирнице само ставити на полице у предњи ред не гледајући шта има иза, а због тога ћемо и често купити намирнице које већ имамо код куће, али их нисмо видјели у фрижидеру.

"Намирнице гурнуте у задњи ред тешко се виде и због тога имају највећу шансу да се покваре и узрокују кварење и друге хране", додаје Џин Марк.

4. Не размишљамо о остацима хране

Након божићног ручка сигурно ће остати и мало меса и прилога, хљеба и салата на које већина људи заправо не рачуна.

"Превише пута се након цјелодневног дружења и обједовања разних посластица остаци само одложе у фрижидер и на њих се заборави. На тај начин бацамо много хране која је могла да се поједе дан послије."

Напомиње да је најбоље да се остаци одложе у посудице и чврсто затворе како би дуже остали свјежи, али и да се не ставе одмах у први ред - на тај начин је велика вјероватноћа да ће се појести, а не бацити.

5. Замрзивач је претрпан

Један од главних узрока кварења хране јесте повишена температура која настаје због претрпаности намирницама, због чега ни не могу правилно да се охладе.

"Никад немојте стављати превише намирница у замрзивач, већ код куповине размишљајте о томе гдје ћете то смјестити. Хладни ваздух треба да циркулише кроз њега, а ако имате много стаклених флаша, тегли и нарезака, то ће бити изразито тешко", напомиње Адел.

Извор: Б92