latinica  ћирилица
14/12/2017 |  19:04 ⇒ 15/12/2017 | 08:56 | Аутор: РТРС

Усвојена Босићева декларација о аутопуту Сарајево- Београд! (ВИДЕО)

Представнички дом БиХ усвојио је Декларацију о ауто-путу Београд- Сарајево, коју је предложио Младен Босић. Њом је утврђено да траса кроз БиХ иде преко Тузле, Брчког и Бијељине. То је изазвало бројна реаговања из Српске. Посебно интересанто је да Босић за трасу није добио подршку ни у матичној странци!
ПД ПС БиХ - Фото: РТРС
ПД ПС БиХФото: РТРС

Декларација ради декларације – тако би се могао описати документ о траси ауто-пута Београд – Сарајево коју је данас усвојио Парламент БиХ, јер, према свему судећи, она неће произвести никакав ефекат. Њен предлагач, Младен Босић, ипак, задовољан исходом гласања.

"Једини критеријум који може да важи јеста да он задовољава највећи број грађана оба ентитета и БиХ", рекао је замјеник предсједавајућег ПД ПС БиХ Младен Босић.

Да ни у СДС не подржавају Босићеву декларацију, јасно је било када ни Александра Пандуревић није жељела да гласа за њу, а, према незваничним информацијама, Босић за ову идеју није добио подршку ни од страначког шефа, Вукоте Говедарице. 

Овом декларацијом, Босић је наставио да ниподаштава институције Републике Српске, поручио је СНСД-ов Сташа Кошарац.

"Наш је став да Представнички дом потпуно неосновано доноси декларацију о тој траси из једног простог разлога што до сада у пракси никада Представнички дом није доносио декларације о инфраструктури", додао је Кошарац.

Иако ресорни министар у Савјету министара дипломатски није желио да коментарише саму декларацију, поручио је да она не може обавезивати никога приликом доношења одлуке. 

"Искрено, ја ћу ипак чекати да се одлука о том питању донесе када сједну сви представници и ентитета и државе", изјавио је министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско.

Оваква декларација супртона је интересима Српске и одлукама Владе, рекао је предсједник Милорад Додик, додавши да је ријеч о реализацији бошњачког циља да се Брчко повеже са Сарајевом. Српска, каже Додик, у својим плановима већ има трасу према Србији преко Брчког и Бијељине. 

"Не видим потребу за тим и одбацујем било какву сагласност коју би Република Српска дала. Остајемо на траси Вишеград-Рогатица-Соколац-Пале-Источно Сарајево-Сарајево и тај став се неће мијењати и нећемо дати сагласност", нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У министаству саобраћаја и веза Републике Српске Босићеву декларацију виде као покушај прикупљања политичких поена и то од стране оних који су против развијања мреже ауто-путева и против усвајања Закона о акзицама.

 "Ми имамо своја стратешка документа која су дефинисала одрђене трасе и одређене приоритете. Такви су просторни план Републике Српске, стратегија транспорта Републике Српске, таква је Стратегија на нивоу БиХ која дефинише одређене правце", навео је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Начелници општина из Српске, кроз које је предвиђена траса преко Вишеграда ка Вардишту, једногласно су против Босићевог приједлога.

"Тај пут нам је пријеко потребан и ми сви морамо да удружимо снаге, као што смо до сада радили да би се тај пут у наредном периоду изградио", истакао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

"СДС подржава документе које је усвојила Република Српска. Органи странке стоје из тога јер то нису одлуке Декларације", додао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Декларација ће, према свему судећи, остати мртво слово на папиру, јер ће коначну одлуку о траси донијети органи Републике Српске, у чијој је то и надлежности. А стратетешки интерес Српске је познат – ауто пут преко истока републике до Србије.