latinica  ћирилица
14/12/2017 |  17:44 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Путин пред 1.640 новинара- напад на Сјеверну Кореју био би катастрофалан! (ВИДЕО)

Рекордни број акредитованх новинара, чак 1.640 присуствовало је великој годишњој конференцији за медије предсједника Русије Владимира Путина. Током три сата и 40 минута Путин је одговорио је велики број питања – о Сјеверној Кореји, Сирији, односу са САД, Украјини, економској ситуацији и бројним другим темама.
Путин и новинари - Фото: РТРС
Путин и новинариФото: РТРС

Посљедице евентуалног напада на Сјеверну Кореју биле катастрофалне, поручио је руски предсједник Владимир Путин на годишњој конференцији за новинаре. Путин се нада да ће у рјешавању корејске кризе превладати здрав разум, али и да ће Вашингтон више сарађивати.

"САД су имале војне вјежбе, Сјеверна Кореја је ланисрала ракете. Ово мора да се заврши, јер је то веома опасна ствар. Русија не прихвата нуклеарни статус Сјеверне Кореје", рекао је Путин.

Путин каже да му смета што је Америкчка администрација дволична.

"Они нас прво стављају у исти кош са Сјеверном Корејом и Ираном, а истовремено предсједник Трамп да нас убјеђује да се заједно бавимо проблемима Сјеверне Кореје и иранским нуклеарним програмом. Да ли сте ви нормални?", упитао је руски предсједник.

Осим тога, САД игноришу руске информације о сиријским борцима који путују у Ирак, каже Путин.

"Важно је да нико од учесника сиријског мировног процеса нема жељу да користи различите терористичке или квази-терористичке групе у циљу постизања непосредних политичких циљева", нагласио је он.

Путин се осврнуо и на ограничења с којима се у Америци сусрећу Раша Тудеј и Спутњик. 

"Њихов удио у укупном обиму информација је ништаван, у поређењу са тим шта раде амерички глобални медији у свијету и у Русији. И то се Вашингтону чини као пријетња. Где је онда слобода ширења информација - један од темеља на којима почива сама америчка демократија?", истакао је Путин.

Путин је закључио да ће се односи Русије и САД на крају нормализовати, али и да је очигледно да Трамп не може да побољша везе двије земље због одређених ограничења. Најавио је да ће бити самостални кандидат на изборима за предсједника Русије. Ово је Путинова 13. велика годишња конференција за медије, за коју је било акредитовано рекордних 1.640 новинара из Русије и свијета.