latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:01 | Аутор: РТРС

Потврђена оптужница против Бојана Ђокића

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Бојан Ђокић осуђен на двије године и шест мјесеци затвора за организовани криминал у вези са кривичним дјелима фалсификовање исправе и овјеравање неистинитог садржаја.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Овим је жалба оптуженог на првостепену пресуду, која је изречена након разматрања и прихватања споразума о признању кривице 11. септембра, одбијена као неоснована, саопштено је из Суда БиХ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ 3. октобра прошле године су на ширем подручју БиХ спровели једну од најсложенијих акција у борби против организованог криминала у БиХ - "Папирус", након чега је Тужилаштво БиХ
подигло оптужницу против 11 лица за организовани криминал и крађу идентитета.

Оптужени су Бојан Ђокић, Саво Манојловић, Бојан Мелезовић, Салих Бота, Сенад Салтага, Адмир Малић, Рамиз Салчин, Неџад Бајровић и Митхад Вејо, те Изет Реџовић и Неџад Шиљевић, који су држављани БиХ и Србије.

Према наводима оптужнице, они су као дио организоване криминалне групе, чињењем више кривичних дјела, прибављали лажне документе БиХ за лица која припадају криминалном миљеу из земаља у региону. Оптужница их терети да су крађом идентитета грађана БиХ, за новчану накнаду израђивали, преиначавали, односно набављали фалсификоване јавне исправе са личним подацима стварних лица и фотографијама. На тај начин лажне идентитете су добиле криминалци са подручја Србије, Црне Горе и Бугарске.

Прикупљени су докази о најмање 50 случајева израде докумената са фалсификованим подацима.

Извор: СРНА