latinica  ћирилица
14/12/2017 |  15:44 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Приједорски воћари основали Пољопривредну задругу (ВИДЕО)

Ова година била је изузетно тешка за приједорске воћаре. Неповољни временски услови у већини воћњака изазивали су готово стопроцентну штету.
Приједор, воћари - Фото: РТРС
Приједор, воћариФото: РТРС

Међутим, овдашњи воћари суочени су са још већим проблемом. Недостатак складишних капацитета онемогућује им организован наступ на тржишту, због чега трпе велике финансијске губитке. Тај проблем био би ријешен изградњом хладњаче на територији града. Први кораци већ су подузети.

Због раног мраза, а касније и суше, род у приједорским воћњацима је подбацио. Због недостатка складишног простора, оно што су убрали воћари су морали да продају по минималним цијенама. 

"Долазимо у проблем, јер ћемо у наредним годинама, ако не будемо ништа радили, остати без воћа. Не садимо воће, наше воће ће остарити, нећемо га у међувремену обновити и нећемо имати свог воћа за купити", рекао је предсједник Удружења воћара Приједор Младен Маријановић.

Како би спасили што се спасити може, петнаест приједорских воћара удружило се и основало Пољопривредну задругу. Њихова дјелатност усмјерена је, прије свега, на остварење једног циља – изградњу хладњаче на територији Приједора.

"Своје воће, па чак и поврће, ту би ускладиштитли, упаковали, одређен дио прерадили и понудили тржишту. Тренутно радимо на развоју пословног модела", истакао је директор Пољопривредне задруге "Кооператива" Радивој Вујковић. 

Није изостала ни подршка градске управе. Почетак реализације пројекта очекује се у првом кварталу наредне године.

"Планирамо да у сарадњи са Дистрибутивним центром воћа и поврћа из Велике Горице у Хрватској, изградимо пројекти приједлог за следећи позив прекограничне сарадње Хрватска-БиХ-Црна Гора, у оквиру којег бисмо могли да финансирамо и дио изградње хладњаче", изјавио је начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Приједора Раде Росић.

Удружење воћара наредне суботе организоваће "Савјетовање за воћаре", на којем ће се анализирати резултати рада за ову годину, као актуелне теме у воћарству.