latinica  ћирилица
14/12/2017 |  12:22 | Аутор: РТРС

Нобило: Хрватској се може приписати одговорност за логоре у БиХ

Хрватској држави се може приписати одговорност за оно што се догађало у логорима у БиХ, изјавио је загребачки адвокат Анте Нобило поводом најаве тужбе логораша из БиХ против Хрватске послије пресуде Хашког трибунала у случају "Прлић и остали".

Нобило је рекао да је о томе јуче разговарао са представницима логораша са којима је начелно договорено да ће "заједно кренути у том правцу, али нису потписане пуномоћи јер треба провјерити низ чињеничних и правних питања".

Он је навео да ће бити потребно урадити детаљно истраживање међународног права и осталих чињеница.

"Биће потребно прочитати цијелу пресуду Прлићу и осталима, која је обимна. И након што то учиним наћи ћемо се поново са представницима логораша и договорити конкретне кораке", рекао је Нобило за Телевизију Н1.

Он је сагласан да на основу пресуде не може бити подигнута тужба против Хрватске, али је додао да је пресудом утврђено нешто што је нова чињеница у међународном праву.

"А, то је да су предсједник државе, министар одбране и начелник главног штаба учествовали у удруженом злочиначком подухвату у рату који је био међународни. Сматрам да се створио стандард оперативне контроле које међународно право тражи да би се злочини у једној држави могли приписати другој држави", рекао је Нобило.

Он је навео да би ту чињеницу користили у тужбама против Хрватске.

"Основно је питање може ли се оно што се догађало у логорима у БиХ под управом ХВО-а приписати Републици Хрватској или не. Према мом мишљењу - да", рекао је Нобило.

Он је рекао како, да би држава била одговорна, мора имати оперативну контролу над јединицама које су починиле злочине.

Према Нобиловим ријечима, пошто је тадашњи предсједик хрватске Фрањо Туђман био у удруженом злочиначком подухвату, тај је услов остварен и може се закључити да је Хрватска имала не само општу контролу, него и конкретну оперативну контролу над поступцима и оснивању логора.

Оцијенио је да по истом основу постоји могућност и да логораши Хрватске који су били заточени у Србији покрену исте тужбе, и навео да мисли да су неки логораши из Вуковара већ покренули неке тужбе у Србији.

Извор: СРНА