latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:56 ⇒ 12:01 | Аутор: РТРС

Тахировићима 6,5 година затвора за трговину оружјем

Суд БиХ осудио је Елвиса Тахировића на три, а Бесима Тахировића на три и по године затвора због неовлаштеног промета оружја и војне опреме из БиХ у Италију.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Елвис и Бесим Тахировић проглашени су кривим јер су од марта до новембра 2016. године, с циљем прибављања користи, учествовали у посредовању и промету оружја или војне опреме које је у четири наврата превезено преко граничног прелаза Изачић и продато њима познатој особи у Напуљу.

У пресуди је наведено да је Бесим Тахировић учествовао у превозу преко границе четири аутоматске пушке и два пиштоља, а оружје је у Напуљу продато по цијени од 500 до 600 евра по комаду, док је Елвис Тахировић био посредник у набављању оружја у БиХ, преноси Бирн.

Према пресуди, Тахировићи су планирали да у Италију пребаце још двије пушке са два оквира набављене на Палама по цијени од 300 марака по комаду, али су их у томе спријечили припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ.

Они су ослобођени кривице да су дјела починили у оквиру организоване групе, уз образложење предсједавајућег Судског вијећа Ненада Шеледе да су дјеловали у својству саизвршилаца, без претходних инструкција организатора, групе из Италије и без подијељених задатака.

Од Бесима Тахировића одузети су имовинска корист од 1.100 евра која је прибављена извршењем дјела, те двије пушке и оквири са муницијом.

У образложењу пресуде, Шеледа је рекао да је Суд цијенио записнике из истраге у којима су оптужени признали извршење дјела.

"Неовлаштени промет оружјем представља опасност за мир и безбједност сваке државе и међународне заједнице, а посебно узимајући у обзир напоре БиХ за придруживање ЕУ", нагласио је Шеледа.

Он је додао да је Суд закључио да је Елвис Тахировић поступао са директним умишљајем када је одлазио на мјеста за набавку оружја, док је Бесим Тахировић у више наврата извозио и преносио оружје.

Према његовим ријечима, Суд је имао у виду сврху кажњавања, врсту криминалне активности и што је за ова дјела запријећена казна од три године затвора.

"Као олакшавајуће околности узете су чињенице да је ријеч о лицима млађег животног доба и коректног држања током поступка, те њихова материјална ситуације, а отежавајућа околност је та што је Елвис Тахировић осуђива у два наврата", навео Шеледа.

Са Тахировићима је раније био оптужен и Саша Денић, али је он осуђен на годину затвора након што је са Тужилаштвом склопио споразум о признању кривце.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.

Извор: СРНА