latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:27 | Аутор: РТРС

Дачић: Косово је наш Јеруласим

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да је Косово српски Јерусалим и да је прекид дипломатских односа са Израелом у вријеме бивше Југославије била грешка.
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

Дачић је истакао да Србија изузетно цијени принципијелан став Израела о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, што се позитивно рефлектује на квалитет и садржај односа.

"Косово је наш Јерусалим", поручио је Дачић на конференцији "Године јубилеја" коју је Амбасада Израела у Београду организовала поводом 25 година дипломатских односа између Србије и Израела.

Шеф српске дипломатије је рекао да су укупни односи Србије и Израела на свим пољима, од политичког преко економског и културног, на добром колосијеку са перспективом да буду квалитетнији и садржајнији.

Он је истакао да је 25 година од обнављања дипломатских односа важан јубилеј и прилика за осврт на богату традицију српско-јеврејског пријатељства, које је "одолевало највећим историјским изазовима два народа".

Дачић је рекао да је овај јубилеј прилика и да се истакне заједничка усмјереност ка будућности и јачању односа, сарадње и блискости, те најавио да ће централно обиљежавање бити сутра у Скупштини Србије.

"Била је грешка прекидање дипломатских односа са Израелом у време бивше Југославије. На жалост требало је да Југославија пропадне да ми обновимо дипломатске односе. То можда најбоље говори о специфичном односу српског народа у оквиру бивше Југославије према држави Израел и јеврејском народу", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије честитао је празник Ханука јеврејској заједници у Србији и свијету и пожелио припадницима и српског и јеврејског народа здравље, мир и просперитетну сарадњу.

Израелски амбасадор Алона Фишер-Кам рекла је да су односи Србије и Израела прошли кроз свијетле и тамне периоде са тренуцима солидарности, неразумијевања и политичких разлика.

"Био је ту и дуги период прекида у дипломатским односима, али ипак топла осјећања која ова два народа дијеле један за другога су се одржала, а премошћавање овог јаза је дао конкретан израз овом пријатељству", рекла је Фишер-Камова.

Она је указала да Србија и Израел данас имају "отворене канале и веома богат политички дијалог" и напоменула да у економији расте размјена двије земље, повећавају се израелске инвестиције у Србији и број израелских туриста, али и сарадња у култури.

Извор: СРНА