latinica  ћирилица
14/12/2017 |  10:54 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

Кубански медији посветили велику пажњу посјети Вучића Хавани

Александар Вучић стиже данас у посјету Куби, а тамошњи медији су посветили велику пажњу посјети предсједника Србије Хавани, најављујући на насловним странама и у ударним терминима његове разговоре са кубанским званичницима и друге планиране активности.
Александар Вучић у посјети Куби (Фото: screenshot) -
Александар Вучић у посјети Куби (Фото: screenshot)

Најављујући долазак српског председника Александра Вучића у званичну посјету Куби, Куба ТВ и званични лист Централног комитета Комунистичке партије Кубе Гранма наводе да ће уважени гост током боравка имати званичне разговоре са предсједником Раулом Кастром и другим званичницима као и друге активности.

Такође подсјећају да ће Хавана и Београд сљедеће године обиљежити 75 година од успоставља дипломатских односа двије земље.

Кубанска телевизија наводи да ће се Вучић током боравка према најавама, састати са предсејдником националне скупштине Естебаном Ласо Ернандесом, као и са другим високим кубанским званичницима.

Програм посјете, додаје се, предвиђа и обилазак развојне зоне луке Маријел, једног од највећих економских пројеката у кубанској историји.

И кубанска новинска агенција АЦН и латиноамеричка информативна агенција Пренса Латина најавиле су Вучићеву званичну посјету Куби, а Пренса Латина подсјећа да је Вучић раније рекао да би добри политички односи између двије земље требало да буду темељ за развој економске сарадње.

Вучићеву посјету и разговоре са највишим кубанским званичницима најавили су и портали Куба Дебате и ННЦ, као Радио Ребелде и Радио Таино.

Већина медија је те информације пренијела са сајта Министарства спољних послова Кубе, а неки су објавили и Вучићеву биографију.

Вучић је отпутовао јуче у дводневну званичну посету Куби, на позив предсједника Раула Кастра.

Он је ове седмице, у разговору са новоименованим акредитованим амбасадором Кубе у Београду, рекао да добри политички односи двију земаља треба да буду темељ за развој економске сарадње, а истакао је посебно област пољопривреде, медицине и фармацеутске индустрије, биотехнологије и генетског инжењеринга.

Током његове посете Хавани биће потписан Споразум о сарадњи у области лијекова и медицинских средстава.

У Србији се иначе успешно примењују искуства кубанске медицине и фармацеутске индустрије.

Извор: РТС