latinica  ћирилица
14/12/2017 |  10:31 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Представнички дом усвојио Босићеву декларацију о аутопуту, у наставку о акцизама

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ расправља о сџету закона о акцизама након што је претходно усвојио декларацију о критеријумима за дефинисање трасе будућег аутопута између Београда и Сарајева, чији је предлагач Младен Босић (СДС).
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Посланици Представничког дома на 54. сједници и даље разматрају сет закона о акцизама.

18: 08... Након што је предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто саопштила да је дневни ред сједнице утврдио Проширени колегијум овог дома и да се на њему налази захтјев Дома народа за разматрање по хитној процедури модификованог сета закона о акцизама, услиједила је серија пауза на захтјев противника разматрања ових закона.
Прву получасовну паузу затражила је предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић, потом Дамир Бећировић из ДФ-а, а након што су се посланици по истеку ове паузе окупили у сали нову паузу затражио је Клуб посланика Независног блока.

Уз посланике наведених клубова своје противљење разматрању захтјева Дома народа за разматрање по хитној процедури изразили су и посланици СДП-а те посланик БПС-а Заим Бацковић и А-СДА Јасмин Емрић

18: 04... Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да би скидање са дневног реда захтјева Дома народа за разматрање по хитном поступку сета закона о акцизама било супротно Пословнику овог дома.

17: 43... Пет чланова Комисије за финансије и буџет Представничког дома затражили су од Колегијума овог дома хитно сазивање сједнице ове комисије како би у првом читању био размотрен модификовани сет закона о акцизама који је предложио Савјет министара.

Потписници захтјева, који је упућен на меморандуму Клуба СДС-а у Представничком дому, подсјећају да је Савјет министара овај сет упутио парламенту по скраћеној процедури, али да га је Дом народа усвојио по хитном поступку и упутио Представничком дому са захтјевом за разматрање по хитној процедури.

Захтјев су потписали чланови Комисије за финансије и буџет Александра Пандуревић /СДС/, Ненад Лалић /СДС/, Јасмин Емрић /А-СДА/, Салко Соколовић /Независни блок/ и Дамир Бећировић /Дф/.

Предсједавајући клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је одраније видљиво да не постоји парламентарна већина на нивоу БиХ, због чега је више пута из СНСД-а позивано на оставку предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздиаћа, али да је од данас видљиво да ни Колегијум Представничког дома нема већину.

"Да постоји политичка коректност и одговорност сигурно би поднијели оставку", рекао је данас Кошарац у изјави медијима у Сарајеву.

Говорећи о расправи вођеној у вези са уврштавањем у дневни ред модификованог сета закона о акцизама Кошарац је оцијенио да је акцизе требало усвојити много раније.

"Мислим да је веома важно да су сви релевантни фактори били окупљени око процеса дефинисања рјешења када је ријеч о акцизама", рекао је Кошарац подсјећајући да су знатна средства заробљена тиме што није усвојен овај сет закона који је дио Реформске агенде.

Он је истакао да је на питању акциза потпуно видљиво да постоје политички субјекти који долазе из Републике Српске, прије свега СДС, који жели да заустави тај процес, али жели и да истовремено врши власт на нивоу БиХ.

Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто саопштила је да је дневни ред данашње сједнице утврдио Проширени колегијум овог дома и да се на њему налази захтјев Дома народа за разматрање по хитној процедури модификованог сета закона о акцизама.

"Овај дневни ред утврђен је у складу са пословником. Констатујем да 54. сједница има дневни ред", рекла је Кришто, након чега је велики број посланика, међу којима и замјеник предсједавајућег Младен Босић, бурно негодовао.

Шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић тражила је изјашњавање о њеном приједлогу да се у дневни ред уврсти разматрање по хитном поступку именовање намјесништва у БиХ, те затражила получасовну паузу. Она је раније рекла да "Савјет министара треба да буде распуштен, када већ неко други пише законе и / шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар/ Вигемарк буде намјесник БиХ".

15:58 - Клубови посланика СДС, ПДП, ДФ и Независног блока у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ затражили су да се прије усвајања дневног реда сједнице разјасни ко је предлагач модификованог сета закона о акцизама - Савјет министара или Дом народа парламента БиХ или да се, у супротном, ови закони скину са дневног реда због кршења процедура.

14:52 - Посланик ХДЗ 1990 у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дијана Зеленика изјавила је да ће подржати модификовани сет закона о акцизама о којем данас треба да расправља овај дом. Зеленика, која је раније била против повећања акциза, рекла је да модификовани сет гарантује транспарентност трошења средстава прикупљених акцизама, односно да та средства неће отићи у буџетску потрошњу него у изградњу путне мреже.

Дом народа усвојио је 7. децембра у оба читања сет закона о акцизама - приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, Закона о уплати на јединствени рачун, те Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ и упутио их Представничом дому са захтјевом за хитну процедуру.

Модификовани приједлог са пратећим побољшањима усаглашен је на нивоу министара финансија и премијера ентитета, као и представника Савјета министара. Кључна измјена односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на био-горива и био-течности, већ се за 0,15 КМ повећавају путарине, а прикупљена средства искључиво ће бити кориштена за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

На дневном реду ове сједнице налази се и захтјев Дома народа за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је сачинио Хрватски народни сабор, а који је Дом народа усвојио почетком маја на приједлог хрватских делегата у овом дому.

Предложеним измјенама и допунама регулише се избор хрватског и бошњачког члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ /ФБиХ/, те спроводе одлуке Уставног суда БиХ о избору делегата у Дому народа ФБиХ и изборима у Мостару.
Предвиђено је и разматрање Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић.

Овим законским приједлогом заговара се унапређење изборног процеса у цјелини путем измјена које се односе на процедуру избора предсједника, чланова и њихових замјеника у бирачким одборима, затим стварање претпоставки за увођење електронског гласања, спречавање изборних превара на биралиштима, као и регулисање одржавања поновљених избора у случајевима прекида избора усљед ванредних околности.

На основу њиховог приједлога, измјене закона требало би да обезбиједе шири круг лица која могу да уложе приговор ради заштите изборног права, с циљем отклањања мањкавости у изборном процесу, спречавању злоупотреба и изборних превара, као и веће транспарентности изборног процеса у БиХ.

Представнички дом претходно, на 53. редовној сједници, усвојио декларацију о критеријумима за дефинисање трасе будућег аутопута између Београда и Сарајева, чији је предлагач Младен Босић (СДС).

11:15 - Посланик СНСД-а у Представничком дому Мирослав Миловановић рекао је да декларација о критеријумима за дефинисање трасе будућег аутопута између Београда и Сарајева, чији је предлагач Младен Босић из СДС-а, није у надлежности овог дома, него ентитета.

"Декларација је апсолутно правно неутемељена и необавезујућа је за органе власти који доносе одлуку о траси пута", појаснио је Миловановић у наставку расправе о овој тачки дневног реда.

Он је упозорио да се оваквим неозбиљним потезима развлашћују ентитети.

Посланик СНСД-а Милица Марковић затражила је да се у расправи о овом питању не злоупотребљавају Семберија и Бијељина, наводећи да ће они имати најмању корист од трасе брзог пута Сарајево-Београд која би ишла преко Тузле и Брчког.

Она је поновила да је Босићев приједлог идентичан оном за који се залаже СДА, а да он не поштује став Владе Републике Српске.

Никола Шпирић из СНСД-а предложио је да сиже расправе о декларацији буде достављен доносиоцима одлуке - надлежним ентитетским министарствима и министарству на нивоу БиХ.

Он је истакао да треба расправљати о инфраструктурном повезивању са сусједима и унутар БиХ, али да је потребно избјећи подјеле о овом питању.

"Политика кроз декларацију не дозвољава да се чује став стручњака. Бојим се да ће ова декларација више заковати ствари", рекао је Шпирић.

Са Шпирићевим приједлогом да текст декларације и расправа о њој буду достављени надлежним институцијама БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ сагласио се и предлагач декларације - замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић.

Његов страначки колега Борислав Бојић очекује да предложена декларација неће утицати на доношење одлуке о градњи таквог пута кроз источни дио Републике Српске.

Сенад Шепић из Независног блока сматра да о овом питању треба одржати широку јавну расправу, па можда и тематску сједницу Представничког дома.

Његов колега Садик Ахметовић проблематизовао је питање ко ће финансирати изградњу овог путног правца и на који начин.

Овом декларацијом предвиђено је да траса пута иде преко Тузле, Брчког и Бијељине, а не како је било првобитно предвиђено, преко Сокоца, Рогатице и Вишеграда до Вардишта.

Посланици су, поводом обављене расправе о Информацији о врсти, броју, интензитету и трошковима посјета министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка другим државама, те њихове сврхе по интересе БиХ, чији је предлагач посланик СББ-а Дамир Арнаут, усвојили закључке Клуба посланика СББ-а и Незвисног блока.

Закључком Клуба посланика СББ-а, Представнички дом од Колегијума тражи да самоиницијативно или у сарадњи са колегијумом Дома народа, обезбиједи присуство чланова Предсједништва БиХ и Савјета министара, те министра иностраних послова на тематској сједници под називом "Спољнополитички правци и циљеви БиХ и утицај геополитичких токова на БиХ".

Закључком Независног блока, позива Предсједништво БиХ, предсједавајућег и чланове СМ, Колегијум да доставе информације о службеним путовањима у мандату од 2014. до 2017. године, одредиште и број дана проведених на службеном путу и друго.

У другом читању је усвојен Приједлог закона о парламентарном надзору.

У првом читању усвојени су Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ предлагача Александре Пандуревић из СДС-а и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ предлагача Борислава Бојића из СДС-а.

Сједница је окончана давањем сагласности за ратификовање више споразума и уговора, међу којима је и Амандман број један на Уговор о финансирању закључен између БиХ, Републике Српске, Европске инвестиционе банке и предузећа Аутопутеви Републике Српске /Уговор о финансирању/ за аутопут Бањалука-Добој.

Извор: СРНА