latinica  ћирилица
14/12/2017 |  09:56 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Документ ХВО-а потврда злочина Бошњака над Србима

Строго повјерљив документ Општинског одбора Хрватског вијећа одбране из Коњица од 21. јула 1992. године, у којем Динко Зебић у име ХВО пише Ратном предсједништву, Територијалној одбрани и МУП-у Коњица о односу бошњачких представника цивилне, војне и полицијске власти према српским цивилима, представља потврду злочина у Коњицу, пишу Вечерње новости.
Ухапшени за злочине над Србима у Коњицу - Фото: РТРС
Ухапшени за злочине над Србима у КоњицуФото: РТРС

У овом документу Зебић наводи да ХВО дијели исти став према "четницима", али да се не слаже са званичним ставовима Ратног предсједништва о искључивању телефона свим грађанима српске националности.

"Како је наведена одлука донесена без присуства чланова хрватске националности, а и раније су путем средстава информисања грађанству општине Коњиц презентовани неки ставови по `систему одмазде`, што апсолутно не одговара цивилизацијском народу, нити правној држави БиХ, мада се нисмо одлучили да се јавно оградимо од таквих ставова, али вас молимо да убудуће не позивате на одмазду", написао је Зебић.

Зебић је написао да системска одмазда, која подразумијева и паљење већег броја српских кућа у Коњицу, "слаби стамбени фонд, па нису у могућности да обезбиједе смјештај за већи број избјеглица и прогнаника".

"Убиством недужног становништва доводимо се у ситуацију да наши грађани поједине поступке бранитеља и неких институција пореде са четницима, што у сваком случају вријеђа и не одговара праведној борби против агресора", навео је Зебић у документу, који је тек сада угледао свјетлост дана.

Зебић је даље позвао надлежне органе да према свим врстама криминалаца и пљачкаша, ратних профитера, убица, предузму одговарајуће мјере, а да се свим лојалним грађанима Коњица, без обзира на народност, омогући равноправан живот и коришћење свега онога што Коњиц и његови органи могу пружити.

Извор: СРНА