latinica  ћирилица
13/12/2017 |  08:53 ⇒ 09:06 | Аутор: РТРС

Поскупио гас у Европи након експлозије у Аустрији

Цијене природног гаса и енергије нагло су повећане у Европи након експлозије у чворишту природног гаса у Аустрији, а цијена сирове нафте је порасла изнад 65 долара по барелу први пут од јуна 2015. године.

Највеће поскупљење је у Великој Британији која се мучи да превазиђе утицај затварања мреже цјевовода у Сјеверном мору.

Експлозија се догодила јуче ујутро у Баумгартену. Једна особа је погинула, а 21 повријеђена. Изазвала је прекиде у протоку на једној од главних тачака гдје руски природни гас улази у Европу. Истовремено, већ два дана пада снијег у већем дијелу Европе, те је потражња за гасом повећана.

"Европско тржиште гаса пролази кроз олују. Уколико се залихе брзо не обнове и настави хладно, високе цијене остаће током цијеле зиме", сматра британски аналитичар Масимо Ди-Одоардо.

Италија, која се ослања на руски гас 30 одсто од укупне потражње, прогласила је ванредно стање у вези с овим енергентом. Нафтна фирма ОМВ АГ, која контролише гасовод у Баумгартену, саопштила је да ће бити потребни дани да успоставе производњу.

"Италија је кључни проблем. Словенија и Хрватска су мала тржишта. Више неруског гаса ће требати преусмјерити на југ", навео је Џонатан Стерн, експерт за истраживање природног гаса на Оксфорду.

Националне компаније које се баве снабдијевањем гасом наводе да неће бити проблема ако се ситуација брзо разријеши, али  ако то потраје неколико седмица, онда ће сви имати разлога за велику бригу.

Руски Гаспром саопштио је да ради на редистрибуцији протка гаса и да чини све што је у њиховој моћи да енергент стигне до потрошача.

Извор: Агенције