latinica  ћирилица
12/12/2017 |  22:14 | Аутор: РТРС

Правична расподјела сировине кључ опстанка дрвопрерађивача

Удружење дрвопрерађивача "Романија" дало је подршку Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Јавном предузећу "Шуме Српске" у поштивању утврђених критеријума при расподјели сировине од 120.000 метара кубних, колико се цијени да је годишње потребно да би се одржала производња.
Дрвопрерађивачка индустрија - Фото: РТРС
Дрвопрерађивачка индустријаФото: РТРС

Примјена Одлуке о утврђивању критеријума и начин расподјеле шумских дрвних сортимената била је тема данашње проширене сједнице Привредног форума општине Соколац којој су присуствовали помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић, извршни директор за комерцијалне послове Јавног предузећа "Шуме Српске" Славен Гојковић и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Члан Управног одбора Удружења дрвопрерађивача Соколац Радивоје Чајевић рекао је Срни да је основни разлог за сазивање овог скупа постизање договора са представницима ресорног министарства и "Шума Српске" о правичној расподјели шумских дрвних сортимената у складу са инсталисаним капацитетима на подручју општине Соколац и Романијске регије.

Чајевић је изразио наду да ће се раније донесена Одлука о утврђивању критеријума и начина расподјеле сировине досљедно примјењивати и након појаве нових дрвопрерађивачких капацитета на Сокоцу, без увођења привилегија за било ког дрвопрерађивача.

Зубић је рекао да су Романија и Соколац подручја гдје су шумарство и дрвопрерада основ живота и да је зато јако важно ријешити питања везана за сигурно снабдијевање дрвопрерађивачких капацитета сировином.

"Сви нови купци који се појављују везано за потребу за сортиментима треба да буду третирани под истим условима, односно да се утврђена правила примјењују и на њих, што значи да нови купци морају имати испуњене минималне техничке услове за функционисање те фирме, као и да се бодују по критеријима како би сви били једнаки и равноправни у овоме послу", рекао је Зубић новинарима.

Извршни директор за комерцијалне послове "Шума Српске" Славен Гојковић истакао је да ово јавно предузеће поступа по упутствима ресорног министарства и с тим у вези се сви нови купци бодују по истим критеријима.

И начелник општине Соколац Милован Бјелица дао је подршку ресорном министарству и "Шумама Српске" у досадашњој доброј примјени одлуке о утврђивању критеријума и начина расподје шумских дрвних сортимената.

"Јавно предузеће `Шуме Српске` у овој години је у потпуности измирило своје обавезе по уговорима према дрвопрерађивачима са подручја општине Соколац и данас је дата подршка таквом начину рада и односу према дрвопрерађивачкој индустрији која је од виталног интереса за општину Соколац јер је већ низ година носилац развоја ове општине", истакао је Бјелица.

Извор: СРНА