latinica  ћирилица
11/12/2017 |  08:58 | Аутор: РТРС

Ђукановић: Погоршање односа са Русијом-рефлекс поремећаја на глобалној сцени

Предсједник Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић тврди да Црна Гора, поштујући вишевјековне пријатељске односе са Русијом, није направила ни један потез са циљем да их поремети, оцијенивши да је њихово погоршање рефлекс поремећаја на глобалној сцени.
Мило Ђукановић - Фото: Getty Images
Мило ЂукановићФото: Getty Images

Ђукановић је рекао да је у вријеме распада Југославије, Москва више пута хуманитарно и на друге начине показивала пријатељство према Црној Гори, што је посебно дошло до изражаја током припрема за обнову црногорске независности.

"Руски предсједник Владимир Путин и ја смо о томе веома отворено разговарали и Русија је међу првима признала независност Црне Горе. То су гестови који се цијене и памте", рекао је Ђукановић за "Побједу".

Он каже да је Путина током састанка у Сочију 2006. године обавијестио да Црна Гора намјерава да постане дио ЕУ и НАТО након референдума.

"Предсједник Русије је питао да ли је то заиста неопходно Црној Гори, а ја сам рекао да је, не само Црној Гори, него и Балкану лишеном поузданих саморегулаторних механизама властите стабилности, неопходно да кроз евроатлантске интеграције унаприједи безбједност", каже Ђукановић.

Он истиче да Црна Гора ни једну одлуку није донијела исхитрено, непромишљено или иза било чијих леђа, те да Подгорица није генерисала бурно реаговање Русије на улазак Црне Горе у НАТО.

"Прије бих рекао да је `преслагање` односа на глобалној сцени, три деценије након престанка Хладног рата, довело до поновног одмјеравања снага великих. За те је игре Балкан увијек био погодан терен", рекао је Ђукановић.

Он сматра да реакције Москве упућују на то да су нека очекивања Русије изневјерена.

"Званична Москва је пропустила да уочи да Црна Гора више није земља која ће умјесто за својим ићи за интересима Србије или Русије", рекао је Ђукановић.

Извор: СРНА