latinica  ћирилица
11/12/2017 |  08:50 | Аутор: РТРС

Загреб: Комеморација ратном злочинцу Праљку

У Загребу ће данас бити одржана комеморација Слободану Праљку, који је извршио самоубиство у судници Хашког трибунала.
У свјетским медијима удрана вијест о Праљку - Фото: BBC
У свјетским медијима удрана вијест о ПраљкуФото: BBC

На комеморацији ће о Праљку говорити његови пријатељи Мирослав Туђман и Станко Сопта, а клапа "Драча" из Мостара извешће пјесму "То је земља диде мог", прије химне коју ће отпјевати клапа "Светог Јураја", јавили су хрватски медији. Због комеморације, која ће бити одржана у дворани "Лисински", у Загребу ће бити на снази  и посебан режим саобраћаја.

Праљак је 29. новембра извршио самоубиство у судници Хашког трибунала, попивши отров након што му је потврђена првостепена пресуда од 20 година затвора за ратни злочин над муслиманима у БиХ.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 29. новембра пресуде о удруженом злочиначком подухвату шесторице функционера "Херцег-Босне" и државног врха Хрватске са Фрањом Туђманом на челу током рата у БиХ и да је сукоб Хрвата и муслимана био међудржавни, имплицирајући учешће Хрватске.

У највећем броју случајева потврђене су пресуде да је "шесторка" радила на етничком чишћењу на територији "Херцег-Босне" и њеном припајању Хрватској или стварању нове хрватске републике на том простору.

Пресуде су потврђене за премијера "Херцег-Босне" Јадранка Прлића 25 година, затим по 20 година за министра одбране Бруну Стојића и начелника Штаба ХВО-а Слободана Праљка, начелника ХВО-а Миливоја Петковића, а за команданта Војне полиције ХВО-а Валентина Ћорића 16 година и за шефа Одјељења за заробљене Берислава Пушића десет година затвора.

Извор: СРНА