latinica  ћирилица
11/12/2017 |  08:16 | Аутор: РТРС

Међурелигијско вијеће о вандализму на православном гробљу у Дивљачи

Представници Међурелигијског вијећа БиХ данас ће дати заједничку изјаву испред Цркве Светог Пророка Илије у Илијашу којом ће осудити вандалски чин скрнављења православног гробља у селу Дивљача код Семизовца.
Витез: Међурелигијско вијеће - Фото: СРНА
Витез: Међурелигијско вијећеФото: СРНА

Међурелигијско вијеће БиХ саопштило је да је добило пријаву да је у новембру оскрнављено православно гробље у Дивљачи код Семизовца, општина Вогошћа, те да планира заједничку осуду овог вандалског чина у оквиру пројекта "Мониторинг напада на вјерске објекте и друга мјеста од значаја за вјерске заједнице и цркве у БиХ".

"Том приликом ћемо позвати и представнике других вјерских заједница и цркава, те начелника општине Вогошћа како бисмо заједно осудили овај вандалски чин. Вјерујемо да ћемо заједничким напорима представника вјерских заједница, цркава и надлежних власти, као и ангажманом медија обезбиједити бољу заштиту свих вјерских објеката и вјерских службеника широм БиХ", наводи се у саопштењу.

На православном гробљу у селу Дивљача код Семизовца 11. новембра уништено је неколико надгробник споменика.

Припадници МУП-а Кантона Сарајеву ухапсили су 17. новембра лица чији су иницијали К.Е. /19/, Д.Б. /18/ и Б.К. /15/ због сумње да су на овом гробљу оштетили три надгробна споменика и разбили стакла на капели.

Извор: СРНА