latinica  ћирилица
10/12/2017 |  21:00 | Аутор: РТРС

Србија сутра отвара два нова поглавља у Бриселу

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић представљаће у понедјељак Србију на Седмој међувладиној конференцији у Бриселу, на којој ће бити отворена два нова поглавља у преговорима о чланству у Европској унији.

Србија ће отворити поглавље шест – право привредних друштава, и поглавље 30 – економски односи с иностранством, саопштила је Влада Србије.

Послије међувладине конференције биће одржана конференција за новинаре, на којој ће уз Јоксимовић говорити европски комесар за проширење Јоханес Хан и министар спољних послова Естоније Свен Миксер, наводи се у саопштењу.

Естонија предсједава Савјетом Европске уније, који дијели законодавну власт Уније с Европским парламентом.

Преговори Србије о чланству у ЕУ званично су почели 21. јануара 2014. године у Бриселу, Првом међувладином конференцијом о приступању Србије ЕУ.

Од тада је Србија отворила 10 поглавља, од којих су два привремено затворена.

Прва поглавља Србија је отворила 14. децембра 2015. године, поглавље 32 – Финансијска контрола, и поглавље 35 – Остала питања. Поглавља 23 – Правосудје и основна права, и 24 – Правда, слобода и безбедност, отворена су 18. јула 2016. године.

На Четвртој међувладиној конференцији, 13. децембра 2016. године, отворено је преговарачко поглавље пет – Јавне набавке, док је поглавље 25 – Наука и истраживање, истовремено отворено и привремено затворено.

Потом је 27. фебруара 2017. године Србија отворила поглавље 20 – Предузетништво и индустријска политика, а поглавље 26 – Образовање и култура, истовремено је отворено и привремено затворено.

На Шестој међувладиној конференцији, 20. јуна 2017. године, отворена су поглавља седам – Право интелектуалне својине, и 29 – Царинска унија.

Извор: Н1