latinica  ћирилица
10/12/2017 |  17:48 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

У Српској за 17 година убијено 105 жена

Директор Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске Мирјана Лукач изјавила је данас у Зворнику да је неопходно да субјекти заштите на вријеме препознају и спријече насиље над женама, јер се у посљедних 17 година у Републици Српској догодило 105 убистава жена које су биле жртве дуготрајног породичног насиља.
Мирјана Лукач - Фото: СРНА
Мирјана ЛукачФото: СРНА

Лукачева је на јавној трибини о теми "Положај жене у друштву" нагласила да Џендер центар Владе Републике Српске континуирано ради на едукацији запослених у центрима за социјани рад, центрима за ментално здравље, полицији и другим субектима како би се на вријеме препознали и спријечили поступци који воде ка породичном насиљу.

Подсјећајући да је од 25. новембра на снази глобални период "16 дана активизма борбе против насиља над женама", Лукачева је рекла да се у том периоду настоји скренути пажња јавности на проблем насиља, не само породичног, које је најчешће и највидљивије, него и на родно засновано насиље, које укључује различите врсте насиља.

"Насиље постоји свугдје у свијету и то је глобални проблем. Зависи од законодавстава, оних који проводе закон и од субјеката заштите, наравно и од материјалне моћи друштва како да ријеши тај проблем", рекла је Лукачева.

Она је нагласила да су Закон о заштити од насиља у породици и нови Кривични законик Републике Српске, који је донесен ове године, усклађени са конвенцијом Савјета Европе која се односи на сузбијање свих облика насиља над женама.

"Чак могу рећи да је Кривични законик Републике Српске у потпуности испоштовао све одредбе конвенције Савјета Европе", истакла је Лукаћева.

Она је нагласила да је даље на судовима, тужилаштвима и осталим субјектима заштите да случајеве насиља заприме и процесуирају, док су центри за социјални рад и полиција први субјекти којима се пријављује почињено насиље.

Лукачева је подсјетила да се данас, на Дан људских права, завршава кампања 16 дана активизма борбе против против родно заснованог насиља.

Предсједник Актива жена СНСД-а Зворник Душица Шолаја рекла је да су овакви догађаји, односно трибине, на којима се разговара о насиљу над женама веома важни и да их треба приближити циљној групи на начин да то није друштвено прихватљиво понашање и да је законом санкционисано.

"Мислим да је врло важно, што се тиче самог положаја жене у друштву, да сви радимо на економском јачању жене. То је нешто што завређује да се на томе ради и да то буде водиља која ће помоћи на спречавању насиља над женама", рекла је Шолаја.

Она је подсјетила да се жена која је изложена насиљу, а која није економски обезбијеђена, нажалост, прије или касније враћа ономе са којим је живјела и поново буде изложена насиљу.

Извор: Срна

Истичући да је задовољна положајем жена у Зворнику када је у питању дјеловање локалне управе, Шолаја је нагласила да то не значи да треба престати континуирано радити на овом питању, не само у оквиру 16 дана активизма, него свих 365 дана у години.

"Морамо сагледати све оно шта можемо учинити, прије свега, на сузбијању појаве насиља у породици, јер то оставља негативне посљедице и на дјецу, не само на жену", рекла је Шолаја.

Она је додала да је данашња трибина била конципирана на начин да сви који су били присутни буду упознати шта све законска регулатива омогућава када је у питању насиље над женама, те да се чује размишљање жена о томе.

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић рекао је да Градска управа кроз разне пројекте настоји да подржи, односно оснажи улогу жене у друштву и њену економску независност.

Он је нагласио да је Зворник један од градова у којем жене заузимају значајне функције у локалној власти, локалним јавним предузећима и приватном сектору.