latinica  ћирилица
10/12/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

Протест ПДП-а у Бањалуци под маскама

Незадовољан одлуком Владе РС да се незапосленим породиљама у РС од 1. јануара 2018. године исплаћује мјесечна накнаду од 405 марака и то 12 мјесеци, односно мајкама које роде треће дијете 18 мјесеци, одборник ПДП у Скупштини града Бањалука организовао је перформанс и мини протесте. Тражи да се новац исплаћује и мајкама које су већ родиле дјецу, старости до једне године.
Протести незадовољних мајки - Фото: РТРС
Протести незадовољних мајкиФото: РТРС

Испред Народног позоришта Републике Срспке окупило се око стотињак активиста ПДП-а, те 15 мајки којима је одборник Драшко Станивуковић подијелио транспаренте и заједно са њима се упутио пред Народну скупштину Републике Српске. Своје захтјеве је изнио новинарима, да би потом пред врата највишег законодавне институције у Српској поставио лутку бебе и лист са одштампаним амандманом на закон којим тражи да и незапослене мајке које имају дјецу, до једне године старости, примају 405 КМ мјесечно.

Станивуковић тврди да политици данас није било мјеста, а протесте је, каже, организовао на позив мајки телефоном и посредством друштвених мрежа.

Међутим, баш на друштвеној мрежи Станивуковићев шеф Игор Црнадак је подржао “Форум жена ПДП-а“ у њиховој борби за једнака права свих мајки и на тај начин адресирао одакле је потекла Станивуковићева иницијатива.

Одговарајући на питања новинара које удружење је организовало данашње окупљање грађана, Станивуковић је избјегавао да одговори на питање. У једном моменту се позвао и на Удружење породица са четворо и више дјеце “4+“, међутим нико од представника тог племенитог удуржења није био данас пред Народном скупштином РС.

У телефонском разговору  Јован Радовановић, предсједник Удружења 4+, рекао  је да они нису организовали протесте и да не желе да их ико маже политичким бојама. Поздрављају закон, али надају се, каже Радовановић, да ће да обухвати и младе мајке које су већ родиле дијете. Истиче да је главни циљ удружења борба за укидање имовинског цензуса за дјечији додатак, те признавање права на додатак свој дјеци у породици.

Станивуковић је ново окупљање испред НСРС заказао за уторак када би посланици требало да одлучују о Приједлогу закона о дјечијој заштити.

Драшко Станивуковић најактивнији и једини одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука до сада је покретао многе акције и сваки пут се крио иза грађанске иницијативе.

Драшко Станивуковић је члан ПДП-а са великим амбицијама у странци. Ближе се избори и како је већ у медијима изјављивао, нада се кандидатури за посланика у Народној скупштини РС. Уколико је то план ПДП, онда је и вријеме да се Станивуковић престане крити иза грађанских иницијатива и удружења јер не би било први пут, да у изборној години, због нечијих амбиција, буду искориштена или злоупотребљена удружења која окупљају и штите најосјетљивије категорије у друштву.

Извор: blmojgrad.com