latinica  ћирилица
10/12/2017 |  14:51 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Вулин: Срби на КиМ једини у Европи којима се људска права крше брутално

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је данас да су Срби на Косову и Метохији данас једини народ у Европи чија се људска права крше брутално, систематски, организовани и намјерно, а за злочине над њима не одговара нико.
Отворена спомен соба - Косметске жртве - Фото: ТАНЈУГ
Отворена спомен соба - Косметске жртвеФото: ТАНЈУГ

Вулин је у спомен соби "Косметске жртве" Удружења породица киднапованих и убијених, гдје је обиљежен Међународни дан људских права, рекао да се за српске жртве не може рећи да почивају у миру, јер за њихову трагедију нико није одговарао, иако је међународна заједница преузела обавезу да за њихову смрт нађе казну.

"Стидимо се у име великог света, у којем десетине хиљада војника на Косову и Метохији нису биле у стању да нађу ниједног убицу Срба. Ми данас морамо да признамо неуспех међународне заједнице да су Срби једини народ на територији Европе у 21. веку чија су људска права прекршена брутално, намерно, систематски и организовано без казне", рекао је Вулин.

Напомињући да се Срби нису вратили ни у један велики град на Космету, Вулин је подсјетио да је од доласка међународне заједнице у покрајину убијено више од хиљаду Срба, а за то скоро нико није одговарао.

Он је додао да предсједник Србије Александар Вучић и Влада Србије неће престати да траже правду за Србе и исти однос према српским жртвама.

"Ми од међународне заједнице не тражимо ништа друго, већ да се према нама понашају као и према својим грађанима. Судите нам по истим аршинима, дајте нам исту утеху као што бисте пружили својим држављанима", рекао је Вулин.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је рекао да Срби никада нису били агресори, него да су се само бранили, те истакао да Срби не смију заборавити прошлост, своја страдања, стратишта и неостварену правду, јер им у супротном будућност неће бити свијетла.

Он је рекао да је Хашки трибунал спроводио селективну правду осуђујући Србе на најтеже казне, а за протјеривање 250.000 Срба са Косова и Метохије и више од 400.000 Срба из Хрватске и са других мјеста нико није одговарао.

Потпредсједник Скупштине Србије Владимир Маринковић је истакао да се ни данас не поштују људска права Срба на Космету, те подржао иницијативу Удружења породица киднапованих и убијених да се подигне меморијални центар свим жртавама као подсјећање шта су грађани Србије доживјели.

Предсједник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић рекао је да је најважније људско право - право на живот и да мајчинска суза нема ни вјере, ни нације, те да би Србија требало законски реуглисати права породица жртава.

Предсједник Удружења Симо Спасић затражио је да држава Србија донесе закон о правима породица жртава, као и да се подигне споменик за све жртве погинуле од Хоргоша до Кошара од НАТО-а и албанских терориста.

 Извор: СРНА