latinica  ћирилица
10/12/2017 |  14:34 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Власт и опозиција треба да подрже исплату накнада породиљама

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да и власт и опозиција треба да подрже исплату накнада незапосленим породиљама, а не да се износе нереални приједлози попут приједлога да се у поступку остваривања овог права помјери временска граница уназад, јер се онда може ићи и на вријеме од постанка Републике Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Колико год да се иде уназад, увијек ће бити оних породиља које ће бити изостављене таквом мјером. Закон /о дјечјој заштити/ је предвиђен да ступи на снагу од сљедеће године, али ће право на накнаду остварити и оне породиље које ће се породити у децембру", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци и додала да се закони доносе да би регулисали појаве и ствари у неком будућем, а не у прошлом периоду, што зна и опозиција.

Она је оцијенила да и власт и опозиција заједно треба да подрже ову мјеру, јер је она добра и подстицајна, носи социјалну димензију, умањује дискриминацију између запослених и незапослених породиља и јесте пронаталитетна мјера, али превасходно показује бригу Владе и институција Републике Српске према изузетно важној категорији становништва - мајкама које не остварују нека друга примања.

Премијер Српске је истакла да сви треба да поздраве ову мјеру, а не да опозиција на томе прикупља нереалне јефтине политичке поене.

"Уосталом, опозиција је била на власти па су могли да предлажу различите мјере, укључујући и овакве, али се не сјећамо да су их они предлагали. Међутим, са друге стране, опозиција увијек има тај комодитет да каже шта год хоће", рекла је Цвијановићева.

Она је указала да се први пут од кад постоји Република Српска уводи ова врста мјере или накнаде од 405 КМ мјесечно као подршка незапосленим породиљама.

"Једна од намјера Владе је социјална подршка, али свакако и да се смањује јаз између запослених и незапослених породиља", рекла је Цвијановићева.

Коментаришући ставове опозиције да би подршка за треће и четврто дијете требало да износи 2.000 или 2.500 КМ, Цвијановићева је одговорила да сматра да би требало да буде 100.000 КМ.

"Зашто не 100.000 КМ? Ја мислим да би било сасвим примјерено да се обезбиједи подршка од 100.000 КМ, али ви знате да то није реално. Према томе, то што говори опозиција, на једну страну", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је битно да са свим социјалним партнерима Влада Републике Српске рјешава акумулиране проблеме који су настали током и након рата.

"Направили смо искорак и отворили смо владу апсолутно за све социјалне партнере, који су овдје добродошли и онда када новинари то не забиљежите камерама", рекла је Цвијановићева.

Она каже да апсолутно сви социјални партнери, све и једна групација у друштву, долазе са својим сугестијама, захваливши им што су дали немјерљив допринос у изради разних докумената и што су показали бригу за Српску и жељу да заједно раде са својим институцијама.

"То се не своди на причу да ви избаците неки нереалан захтјев па онда неко објашњава да ли може или не може стићи, него је ријеч о томе да покажемо сви свијест да је важно да правимо помаке у друштву, а ми смо их направили, између осталог, и кроз ову мјеру о исплати накнада незапосленим породиљама", рекла је Цвијановићева.

Извор: СРНА