latinica  ћирилица
10/12/2017 |  08:59 ⇒ 09:39 | Аутор: РТРС

Саобраћај отежан, данас топлије- поподне наоблачење

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија отежано иако је снијег престао да пада, а због чишћења коловоза преко планинских превоја могуће су повремене обуставе за теретна возила са приколицом и шлепере, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

На свим дионицама у вишим, планинским предјелима на коловозима има снијега, а због ниске јутарње температуре и леда.

На путним правцима Сарајево-Рогатица преко Романије и Трново-Фоча преко Рогоја за теретна возила са приколицом и шлепере обавезна је употреба ланаца.

Густа магла јутрос смањује видљивост на подручју Добоја и на дионици магистралног пута и ауто-пута од Бањалуке према Градишци.

У нижим подручјима вози се по мокрим и мјестимично залеђеним коловозима, посебно преко мостова и надвожњака, те на прилазу тунелима.

Дежурне екипе предузећа за чишћење путеве су на терену и врше чишћење и посипање, али ниска температура успорава дјеловање посипних материјала.

Возачима се скреће пажња да прилагоде вожњу зимским условима на путевима, те да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна.

На дионицама који пролазе кроз усјеке и поред камених косина има одрона, а на подручју доњег Подриња могуће је обрушавања сњежних лавина на коловоз, посебно на путном правцу Добро Поље-Брод на Дрини-Шћепан Поље.

У већем дијелу ФБиХ на снази су зимски услови за вожњу. Отежано се саобраћа на путним правцима Сарајево-Тузла, Сарајево-Коњиц, Тузла-Бијељина, Бугојно-Нови Травник, Ливно-Купрес и Ливно-Гламоч-Мркоњић Град.

Из АМС-а апелују да возачи возе максимално опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме.

На магистралном путу Клашнице један-Прњавор због изградње аутопута Бањалука-Добој, у зони укрштања са магистралним путем, измијењен је режим одвијања саобраћаја, који регулише привремена сигнализација.

Због изградње моста у Крепшићу до 31. децембра обустављен је саобраћај на магистралном путу Лончари-граница Републике Српске /Брчко један/. За вријеме радова саобраћај се одвија регионалним путем Брчко-Церик, локалним путевима и улицама у насељу.

На магистралном путу Бањалука-Јајце на локалитету Српских Топлица због клизишта саобраћај се одвија успорено, наизмјеничним пропуштањем возила.

У току је изградња новог моста преко ријеке Зовидолке на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

Кроз град Бијељину и даље је на снази забрана саобраћаја за све категорије возила у улицама 27. марта и Српске војске. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија искључиво обилазницом.

На магистралном путу на дионици Љубогошта-Пале због санације у тунелу Каловита Брда потпуно је обустављен саобраћај и одвија се обилазницом у непосредној близини тунела.

На регионалном путу Површнице-Лопаре завршена је планирана санација клизишта, али с обзиром на оштећења која нису обухваћена предметним радовима, остаје на снази забрана саобраћаја теретних возила, која су преусмјерена на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

И даље трају радови на дионици Лончари-Брчко један и Брчко два-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког.

Радови се изводе и на дијелу магистралног пута у градској зони у Невесињу због чега је измијењен режим саобраћаја са постављеном привременом сигнализацијом. Радови се изводе свакодневно од 7.00 до 17.00 часова.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача због активираних клизишта саобраћа се једном траком, наизмјенично.

У Бањалуци ће до вечерас до 20.00 часова због одржавања манифестације "Зимзоград" на снази бити привремена обустава саобраћаја у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од раскрснице са Улицом Милана Тепића до раскрснице са Улицом Марије Бурсаћ.

На подручју ФБиХ због санационих радова на ауто-путу Сарајево сјевер-Сарајево запад на улазу у тунел Оштрик, саобраћај је преусмјерен из возне у претицајну траку.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Данас сунчано и топлије, поподне наоблачење

Јутрос је хладно уз мраз у већини крајева, по котлинама местимично магловито, а на истоку нешто облачније, саопштено је из Републичког

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас ће бити сунчано уз постепени пораст температуре, а поподне постепено наоблачење уз јачање вјетра.

Јутрос је хладно уз мраз у већини крајева, по котлинама местимично магловито, а на истоку нешто облачније, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Током дана биће сунчано уз постепен пораст температуре, а поподне постепено наоблачење од запада уз јачање вјетра.

У првом дијелу дана вјетар слаб, а од средине дана ће почети да дува југо.

Највиша дневна температура ваздуха биће од два до осам, на југу до 10, у вишим предјелима од минус четири степена Целзијусова.

Извор: СРНА