latinica  ћирилица
09/12/2017 |  21:37 | Аутор: РТРС

"Израел је земља окупације која убија младе људе и дјецу"

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у суботу је описао Израел као државу окупације која проводи терор над Палестинцима, док је појачао критике америчког признања Јерусалима као израелске пријестонице.

Ердоган се огорчено успротивио одлуци америчког предсједника Доналда Трампа да призна Јерусалим као пријестоницу јеврејске државе и сазвао је самит исламских земаља за 13. децембар у Истанбулу.

"Израел је држава окупације", изјавио је Ердоган у говору у Истанбулу, мислећи на израелску континуирану окупацију Западне обале и градњу јеврејских насеља.

"Они сада проводе терор и бомбардују младе људе и дјецу", казао је.

У осветничким израелским ваздушним ударима на појас Газе убијена су двојица припадника палестинског покрета Хамас прије зоре, чиме је укупан број убијених порастао на четири откако је Трамп објавио своју одлуку.

Едоган је изјавио да је америчка одлука "ништавна и неважећа" за Анкару.

"Трамп покушава да доврши посао ријечима 'учинио сам то, то је завршена ствар!' Жао ми је, али то што сте јаки не даје вам такво право. Челници великих земаља имају задатак да донесу мир. Не да покрећу сукобе", изјавио је Ердоан.

Турски челник и данас је наставио да игра централну улогу у дипломатским напорима на рјешењу кризе, телефонирајући француском предсједнику Емануелу Макрону и либанском предсједнику Мишелу Аоуну, саопштено је из канцеларије турског предсједника.

Прошле године су Турска и Израел окончали спор изазван израелским нападом на брод који се кретао према Гази у коме је убијено десет турских активиста и који је довео до деградације дипломатских веза.

Двије стране отада су интензивирале сарадњу, посебно на пољу енергетике, али је Ердоган у више наврата износио огорчене критике израелске политике.

Прошле седмице је упозорио да би турска реакција "могла ићи тако далеко" да прекине дипломатске односе с Израелом, али то није поменуо у свом посљедњем говору, преноси АФП.

Извор: Фена