latinica  ћирилица
09/12/2017 |  20:07 | Аутор: РТРС

"Избор је јасан - крај нуклеарки или крај човјечанства"

Директорка Међународне кампање за забрану нуклеарног оружја (ИЦАН) Беатрис Фин рекла је у Ослу да је катастрофа неизбјежна докле год постоје атомске бомбе.

Фин, чија ће организација сутра примити Нобелову награду за мир, рекла је да је пред светом јасан избор - "крај нуклеарног оружја или крај човјечанства".

"Импулсивни наступ бијеса, прорачуната војна ескалација, терористички или хакерски напад, или несрећа - ако их не елиминишемо, прије или касније ћемо видети употребу нуклеарног оружја. То оружје нас не чини безбједним, није средство одвраћања, само тера друге државе да се труде да направе своје. А ако вам није пријатно да Ким Џонг Ун има нуклеарно оружје, онда вам није пријатно са нуклеарним оружјем. Ако вам није пријатно да Доналд Трамп има нуклеарно оружје, онда вам није пријатно са нуклеарним оружјем", рекла је Фин.

ИЦАН који окупља више од 450 органзација, био је водећа снага иза међународног споразума о забрани нуклеарног оружја усвојеног раније ове године.

До сада су се споразуму прикључиле 53 земље, али само три су га ратификовале - да би ступио на снагу, потребно је 50 ратификација.

Ниједна нуклеарна сила није потписала тај споразум, а САД, Велика Британија и Француска саопштиле су да неће послати амбасадоре на додјелу Нобелове награде.

Сацуко Тарлоу која је преживјела атомско бомбардовање Хирошиме 1945, заједно са Фин примиће награду, а како је рекла да "није превише изненђена" дипломатским одбијањем.

"Ово није први пут да се тако понашају (...) покушавали су на више начина да саботирају, дискредитују оно што смо ми хтјели да урадимо. Можда ово показује којико их нервира успјех који смо до сада постигли", рекла је Тарлоу.

ИЦАН је поставио 1.000 папирних ждралова испред норвешког парламента. Ждралове су направила дјеца из Хирошиме.

"Свједоци смо повећања пријетње коришћења нуклеарног оружја. Државе активно пријете убијањем стотина хиљада цивила. То није шала. То је истинска пријетња која се мора исправити и може се исправити. Ми можемо то да исправимо", навела је Фин код поставке.

Извор: Бета/АП