latinica  ћирилица
09/12/2017 |  13:39 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Српске жртве нигдје нису доживјеле правду

Најургентније је направити јединствен попис српских жртава, јер оне нигдје нису доживјеле правду, оцијењено је на конференцији за новинаре Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије у Београду.
Београд, конференција - Пјевач и Штрбац - Фото: СРНА
Београд, конференција - Пјевач и ШтрбацФото: СРНА

Предсједник Координације Драган Пјевач рекао је да у хашким пресудама практично нико није осуђен за злочине над више од 40.000 српских жртава, од чега су више од половине цивили.

"Зар је могуће да за читав овај период нико није за те људе осуђен? Српске жртве нигдје нису доживјеле правду. Срамна су суђења у Хрватској, на Косову и Метохији их нема, у БиХ готово да их нема, а Република Српска се бори на свој начин за своје жртве", оцијенио је Пјевач.

Пјевач је навео да је важно и питање доношења закона о основним правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца, као и материјалне накнаде за породице присилно одведених Срба са Космета.

Он је подсјетио да се у региону, према посљедњим евиденција, води као нестало 10.461 лице, од којих више од 4.000 Срба.

Пјевач се пожалио на однос појединих министарстава и институција Србије према Координацији, наводећи да није задовољан сарадњом.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац је, говорећи о насљеђу и пресудама Хашког трибунала, изразио наду да ће неки суд у будућности или суд историје другачије вредновати насљеђе тог суда, те додао да већ сада у свијету постоји велики интерес стручњака за хашку документацију.

"Ми смо том суду доставили сву документацију о страдању Срба. Ако хашке судије не буду судиле на основу доказа, остаће у архиви тог суда. Сада је та архива доступна цијелом свијету и она ће свједочити у будућности о овим догађајима деведесетих", рекао је Штрбац.

Он је оцијенио да Хашки трибунал није испунио ниједан од циљева, због којих је основан, односно није казнио починиоце, нити је жртавама донио правду, нити довео до помирења.

Штрбац је навео да су и правда и избор оптужених били селективни, а до помирења није дошло, те да му се чини да је сада ситуација гора него деведестих.

"Селективна правда је исто што и неправда", рекао је Штрбац, те подсјетио да нико, осим Срба, није добио доживотне казне затворе, нити је осуђен на максималних 40 година.

Иако су били најављени, на конфренцију нису дошли министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић.

Извор: СРНА