latinica  ћирилица
08/12/2017 |  20:24 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

ДНК лабораторија пресељена-процес идентификације стопиран (ВИДЕО)

Због пресељења ДНК лабораторије из БиХ у Холандију, процес идентификације посмртних остатака биће стопиран најмање три мјесеца.
Пресељење ДНК лабораторије - Фото: РТРС
Пресељење ДНК лабораторијеФото: РТРС

Планирано је да испостава Међународне комисије за нестала лица остане у Тузли, одакле би биолошке узорке, дипломатском поштом, слали у Хаг. Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила овај потез Међународне комисије оцјењује некоректним.

ДНК лабораторија пресељена, остали проблеми. Процес идентификације неће бити стопиран три, већ шест мјесеци.

Ово је процјена Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила. Толико је, сматрају, потребно док не буде успостављен нови систем рада.

"Проблем је струка, организација, надлежности и финансирање. Ниједно од та четири крунска питања нису ријешена", рекао је Недељко Митровић, Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

У Институту за нестала лица БиХ потврдили су да неколико мјесеци неће бити ДНК налаза. Тврде да пресељење лабораторије неће да закочи њихов рад. Коштане узорке из посмтрних остатака слаће у Тузлу.

" Узорке из Тузле ћемо дипломатском поштом слати за Хаг и на исти начин ће се враћати. Дакле, временски ДНК анализа ће трајати као што је и до сада трајала, евентуално 2 до 3 дана дуже и то ће се дешавати управо због слања поштом. Тако нам је речено у Међународној комисији за нестале особе", појаснила је Лејла Ченгић портпарол Института за нестале особе БиХ.

Пресељење лабораторије неће угрозити пружање помоћи БиХ, поручују из Међународне комисије за нестала лица.

Напротив, кажу ће да ће се повећати могућност идентификације, јер се користе најсавременије ДНК технологије.

Приједлог Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила јесте да Савјет министара донесе одлуку да ентитетски заводи за судску медицину и окружна тужилаштва добију мандат да обављају идентификације.

"За то треба створити техничке услове. Република Српска има Завод за судску медицину. Најмањи проблем ће бити да се ово питање правно регулише, а највећи финансије", закључио је Недељко Митровић, Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

У БиХ је око 3.000 тијела која чекају идентификацију.