latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:52 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Срби страхују од отимања имовине у ФБиХ (ВИДЕО)

Институције Републике Српске и удружења избјеглих и расељених захтијеваће продужетак рока за потврду власништва над некретнинама у Федерацији БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Замјена старих земљишних књига новим катастарским евиденцијама у оба ентитета, због кратких рокова и неадекватног обавјештавања у ФБиХ, унијела је панику међу расељеним власницима имовине у том ентитету. За процес регистрације, који је у дијелу општина већ завршен, нису ни знали. Из Федералне геодетске управе увјеравају да им није намјера да Србе додатно разбаштине!

"Мулти" Федерација БиХ и Срби у њој су политичко-правна калварија која траје деценијама! Замјена, још у вријеме аустроугарске окупације успостављених земљишних књига, електронским евиденцијама, у дијелу катастарских општина већ је и окончана, а изван Федерације протјерани и расељени Срби о процесу тек обавијештени. Или ће, бити! Под условом да, примјера ради, у Београду, Новом Саду, Канади или Новом Зеланду, почну редовно да читају тешко или никако доступне Службене гласнике ФБиХ и слушају локалне радио станице чија фреквенција често не покрива ни једну цијелу административну заједницу. Јер, управо тим путем локални општински судови у Федерацији обавјештавају власнике некретнина да су дужни да потврде власништво. За разлику од Републике Српске која сваког власника, ма гдје он био, о обавезама обавјештава писаним путем и појединачно.

- Сам начин, како се то ради у читавој Федерацији БиХ говори нам да је ово покушај којим се жели оно што је урађено 1995. године заврши кроз земљишне књиге - истиче Ђорђе Радановић, из Удружења Крајишника, Бијељина.

У Федералној геодетској управи, под чијом палицом локални судови програм модернизације и унутар ентитетског обједињавања грунта и катастра и спроводе, овакве сумње одбацују.

Директор Федералне геодетске управе Жељко Обрадовић увјерава грађане, како каже, посебно српске националности, да и да немају разлога за бригу.

-  Али их исто молимо, да покушају пратити све објаве огласа земљишно-књижних уреда, односно основних судова и да се пријаве у тим роковима - додаје Обрадовић.

А рок је 60 дана од објаве огласа. "Великодушно" додатних 90 дана за прибављање документације и доказивање власништва. Изузетно, тврде, може бити и цијелу годину. Али, ни дана дуже. Ако рокови не буду испоштовани, аутоматски ће, кажу, власништво над некретнинама бити преписано из грунта.

Али, шта уколико су ти подаци без знања стварног власника, већ "преживјели" трансформацију, примјера ради тзв. институтом државине? Наиме дискриминаторски Закон о стварним правима Федерације у члану 58 прописује да уколико је умјесто стварног власника, земљиште савјесно користило друго лице 10 или 20 година непрекидно, стиче право на ту некретнину. Или у члану 59 у ситуацијама када је на туђем земљишту већ изграђен објекат, неимар може да оствари право власништва и над земљиштем - дужан је само да стварном власнику исплати, најчешће минималну вриједност. Или...?

Отворених питања је много. Сумњи још и више. Неке ће власници некретнина можда ријешити и путем телефона који су им на располагању у Федералној геодетској управи. Друге покушавају да ријеше посредством удружења.

Радановић каже да има одређених неправилности што се тиче катастарске општине Дољани у Бихаћу, катастарске општине Илијаш, Чапљина...

Већ се опекли у сарајевским и федералним "играма без граница", попут афера повратка станарског права, а неки без тог права и остали, овај пут најављују организованију и досљеднију борбу за своју имовину. Од неколицине удружења расељених и представника републичких институција, већ је формирано и координационо тијело. Осим што одговарају на усијане телефоне, за почетак најављују - тражиће помјерање рокова.

Помоћник министра за избјегла и рсељена лица Републике Српске Драго Вулета истиче да ће сигурно реаговати да се ти рокови продуже, јер наших грађана има и у прекоокеанским земљама који не могу некада да дођу ни за шест мјесеци.

За оне који могу да реагују и раније, списак локалних средина у којима процес доказивања власништва над имовином, тренутно траје. Остали нека се припреме! У супротном, тапију над имовином доказиваће у скупим и дуготрајним судским процесима. Јер Срби су одавно у Федерацији – народ уз чија права глагол "морати" не стоји!